Aktuāli

IeVP pārstāvis Valdis Grava par dzimumnoziegumiem ģimenē

Aktuāli

VIAA pārstāve Elīna Purmale-Baumane par programmu "Jauniešu garantijas"

Cenšoties izskaust PVN shēmas, plašāk piemēros apgriezto nodokļa maksāšanu

Cenšoties izskaust PVN shēmas, plašāk piemēros apgriezto nodokļa maksāšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ēnu ekonomikas samazināšanas vārdā nākamgad plānots būtiski samazināt slieksni, no kura uzņēmējiem un privātpersonām obligāti jāreģistrējas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistrā. Vienlaikus no nākamā gada plānots krietni paplašināt to nozaru loku, kurās strādājošajiem uzņēmējiem nodoklis jāmaksā tā dēvētajā apgrieztajā jeb reversajā kārtībā.

Paplašinās reversā nodokļa maksātāju loku

Finanšu ministrijas ieskatā, tā dēvētā apgrieztā jeb reversā pievienotās vērtības nodokļa maksāšanas kārtība ir viens no efektīvākajiem instrumentiem cīņā pret pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanu, izmantojot tā dēvētās karuseļshēmas. Jau kādu laiku šāda atšķirīga nodokļa maksāšanas kārtība attiecas uz tādām nozarēm kā, piemēram, būvniecība un graudkopība. No nākamā gada 1. janvāra nozaru loks tiks paplašināts, tajā iekļaujot arī darījumus ar būvizstrādājumiem, metālizstrādājumiem un sadzīves elektroniku.

„Mums ir ļoti plašs loks šobrīd jau izveidojies, bet tā ir tiešām specifiska kārtība uz specifiskām jomām,” komentē Finanšu ministrijas Pievienotās vērtības nodokļa nodaļas vadītāja Sintija Ozola. Uzņēmējiem, kas strādā nozarēs, kurās likums paģēr pievienotās vērtības nodokli maksāt reversā kārtībā,

nāksies mainīt ierasto rēķinu izrakstīšanas kārtību, atzīst Ozola. Cik daudz šādu uzņēmēju ir, īsti nav zināms.

„Ir arī atrunāta specifiska kārtība, kādā tiek izrakstīti rēķini, lai visiem būtu skaidrs, ka darījumu partneris ir tas, kurš maksā budžetā, nevis tas, kurš ir piegādājis preces vai sniedzis pakalpojumus,” klāsta Ozola.

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes Pievienotās vērtības nodokļa daļas vadītāja Daiga Bereza īpaši atzīmē, ka iedzīvotājiem, kuri preces un pakalpojumus iegādājas vien savām vajadzībām, par šīm izmaiņām nav jāuztraucas. Tās skars tikai uzņēmējus:

„Abi – gan pircējs, gan pārdevējs - ir pievienotās vērtības nodokļa maksātāji. Tātad, ja šāds pircējs vēršas pie pārdevēja ar vēlmi iegādāties preci, tad viņš maksā un pārdevējs pārdod preci bez pievienotās vērtības nodokļa. Samaksa ir tikai par preci vai pakalpojumu bez pievienotās vērtības nodokļa. Pircējam pašam ir jāiemaksā pievienotās vērtības nodoklis budžetā. Līdz ar to izpaliek tā krāpšanās iespēja, kad pārdevējs, saņemot šo naudu, to neieskaita budžetā, bet pircējs šo te neiemaksāto summu atskaita kā PVN priekšnodokli.”

Līdz šim reversā pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas kārtība galvenokārt attiecināta uz nozarēm, kurās ir augstāks krāpšanās risks.

Valsts ieņēmumu dienesta vērojumi gan liecinot, ka, tiklīdz kādā no nozarēm tiek ieviesta PVN maksāšanas kārtība, kam būtu jāsamazina krāpšanās, krāpnieki „migrē” uz citām nozarēm.

„Protams, mēs sekojam līdzi šīm nozarēm, skatoties, kā tām veicas, ieviešot šo reverso PVN maksāšanas kārtību. Mēs uzskatām, ka ir vērojama uzlabošanās tendence. Bet jāsaprot, ka tas pats par sevi nelikvidē šo krāpšanos. Mēs redzam, ka tā pārnesas no jomas uz jomu, no nozares uz nozari,” saka Bereza.

Mazie uzņēmēji satraucas par jauno kārtību

Ietekmīgākās uzņēmēju organizācijas ne reizi vien ir mudinājušas nodokļu politikas veidotājus apgriezto jeb reverso PVN maksāšanas kārtību piemērot plašāk. Plusus šajā kārtībā saskata arī nelielie uzņēmēji. Piemēram, tas atvieglojot uzņēmumiem naudas plūsmu. Taču bažas mazajiem uzņēmējiem rada fakts, ka tagad, kad šāda PVN maksāšanas kārtība tiks attiecināta uz arvien plašāku nozaru loku, netiek paredzēti nekādi izņēmumi. Jaunās prasības attiecas kā uz konkrētās nozarēs notikušiem darījumiem par daudziem tūkstošiem eiro, tā arī uz gadījumiem, kad darījuma summa ir vien pāris eiro. Skaidro Tatjana Bernharde no Cēsu uzņēmēju kluba:

„Alūksnes uzņēmējs no rīta atbrauc uz Cēsīm ar „busiņu”, atvedot gan strādniekus, gan nepieciešamos materiālus. Bet būvniecības procesā viņam kaut kas pietrūkst. Viņš taču neskries atpakaļ uz Alūksni pie sava piegādātāja? Protams, viņš ieies tepat Cēsīs kādā mazumtirdzniecības vietā un sev nepieciešamo sīkumu nopirks. Ja tas ir sīkums, varbūt pārdevējs nevarēs pārliecināties par viņa PVN reģistrācijas kodu, varbūt veikalā nebūs internets vai vēl kaut kas… Un pārdevējs viņam iedos parasto čeku. Vai tad šis uzņēmējs ir ar to noziedzies, ka tagad viņš nevarēs priekšnodokli atskaitīt?”

Galvassāpes saistībā ar izmaiņām pievienotās vērtības nodokļa piemērošanā mazajiem uzņēmējiem radot arī „iestrēgusī” kases aparātu reforma.

Pēc Bernhardes domām, saprātīgi būtu noteikt slieksni, līdz kuram darījumos atļauts piemērot arī līdzšinējo pievienotās vērtības nodokļa maksāšanas kārtību:

„Tas rada diezgan lielu administratīvo slogu. Mēs piedāvājām, lai šiem te mazajiem darījumiem atļaut piemērot arī PVN normālajā kārtībā. Ar nākamo gadu mums PVN deklarācijās ir jāatšifrē darījumi virs 150 eiro. Savukārt PVN likuma 126. pants, kas nosaka vienkāršoto PVN rēķina izrakstīšanas kārtību. Arī tas nosaka, ka līdz šiem 150 eiro var piemērot vienkāršoto nodokļa rēķinu, arī kases aparāta čeku. Šajā sakarā mēs piedāvājām, ka tiem, kas iet uz tos sīkumus pērk, varētu atļaut darījumiem līdz 150 eiro piemērot nodokli arī parastajā kārtībā.”

Kamēr Valsts ieņēmumu dienestā uzsver, ka reversā pievienotās vērtības nodokļa maksāšanas kārtība noteikti nav brīnumlīdzeklis cīņai pret nodokļu krāpniekiem,

Finanšu ministrijā jau tiekot spriests par iespēju šādu nodokļa maksāšanas kārtību piemērot visiem darījumiem, kas pārsniedz noteiktu summu, piemēram, 10 tūkstošus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti