Ceļu būvnieki atkal Saeimā iesniedz portfeli ar datiem par brūkošajiem ceļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Biedrība “Latvijas Ceļu būvētājs” (LCB) pirmdien , 9. oktobrī, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (Nacionālā apvienība) tradicionāli jau trešo gadu nogādāja un pasniedza portfeli ar informāciju par sabrukuma stāvoklī esošiem valsts autoceļiem un tiltiem.

"Nākamajā gadā ceļu būves nozarei tiek plānots neliels budžeta pieaugums. Taču tas ir nepietiekams un nespēs apturēt ceļu sabrukumu, nemaz nerunājot par kopējās situācijas uzlabošanu.

Tomēr galvenā problēma, par ko ceļu būvnieki vēlas brīdināt likumdevējus, – jau 2019. gadā daļēji un 2020. gadā pilnīgi beigsies Eiropas Savienības finansējums, kas līdz šim lielā mērā uzturēja nozari pie dzīvības.

Finansējums samazināsies četrkārtīgi, taču valdība šo problēmu izliekas nemanām un nerisina," uzsvēra LCB valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Viņš arī tikšanās laikā lūdza Saeimas Prezidiju jautājumu par pasākumiem ceļu sabrukuma apturēšanai un ceļu būves nozares finansēšanai 2019. un 2020. gados izskatīt vēl pirms 2018. gada valsts budžeta likumprojekta apspriešanas.

Bērziņš atgādināja, ka pirms 12. Saeimas vēlēšanām LCB kopā ar Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociāciju un Latvijas Motoklubu asociāciju parakstīja vienošanās ar nozīmīgākajām politiskajām partijām, izņemot Nacionālo apvienību.

Vienošanās tostarp paredz ikgadējā finansējuma palielināšanu un Autoceļu fonda atjaunošanu, kur tiktu ieskaitīti ceļu lietotāju samaksātie nodokļi un nodevas. Parakstītāji apņēmās panākt, ka līdz 2020. gadam 80% no iekasētās degvielas akcīzes nodokļa, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un autoceļu lietošanas nodevas kopsummas tiek novirzīti ceļiem.

Diemžēl solījumi nav pildīti, arī 2018. gada valsts budžeta projektā ceļiem paredzēts novirzīt tikai 16% iekasēto līdzekļu, bet 2019. un 2020. gados tikai 15% iepriekš solīto 80% vietā, norāda LCB.

Bērziņš informējis Saeimas priekšsēdētāju arī par to, ka parlamentā apstiprinātā un Nacionālās attīstības plānā ietilpstošā "Valsts autoceļu sakārtošanas programma 2014.-2020. gadam" nav saņēmusi 568,2 miljonus eiro tai paredzēto līdzekļu. Tā vietā, lai sāktu šo iztrūkumu dzēst, valdība pērn beigās pagarinājusi šīs programmas darbības laiku uz 2014. - 2023. gadu, paredzot iztrūkumus kompensēt 2021. - 2023. gados.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti