Rīta intervija

Satversmes tiesas vadītāja Ineta Ziemele par tiesas kvalitāti un pieejamību

Rīta intervija

Intervija ar Stradiņa slimnīcas virsmāsu Janu Ankravu

Augusts Brigmanis par nodokļu politiku Latvijā

Brigmanis: Lai sakārtotu veselības nozari, jādomā par sociālo iemaksu celšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai atrastu trūkstošus miljonus eiro veselības aprūpes nozarei, jāskatās uz sociālo iemaksu palielināšanu par vienu procentpunktu, intervijā Latvijas Radio atzīst Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. 

Lai arī valdībai izdevās apstiprināt nodokļu politikas pamatnostādnes, kas ir pamatā nodokļu reformai, netiek izslēgts, ka politiķiem ar reformas vērienu varētu nākties piebremzēt.

Vienmēr, kur ir iesaistīta naudas dalīšana, parādās problēmas, tāpēc arī nodokļu reformas pieņemšana neiet tik raiti, norāda Brigmanis.

Brigmanis gan paredz, ka reforma jebkurā gadījumā notiks. Vai tā būs tāda, kā iecerēts, esot grūti pateikt. Būs jāgroza vairāki likumi, un deputātiem var būt savi priekšlikumi, kas nesīs izmaiņas pašreizējā reformu projektā.

Galvenais tomēr ir atrisināt veselības finansējuma jautājumu. Brigmanis nelolojot cerības, ka naudu varēs atrast budžetā, un pašlaik neredz citu finansējuma avotu veselības nozares sakārtošanai kā sociālo apdrošināšanas iemaksu celšanu par vienu procentpunktu. Brigmanis atzīst, ka šāds priekšlikums ir izskanējis un to apspriedīs.

Viņš gan norāda, ka cilvēkiem būs citi ieguvumi un atvieglojumi kompensējošo mehānismu veidā, tomēr nenoliedz, ka negatīvo efektu varētu izjust vienalga, piemēram, uz akcīzes nodokļa pieaauguma rēķina. 

Brigmanis stāsta, ka var jau neko nedarīt un nenonākt ne pie kāda risinājuma, vai tomēr uzņemties risku un darīt, bet ar ko tas beigsies gan nav zināms.

Nākamnedēļ Eiropas Komisija nāks klajā ar paziņojumu, vai atļaus Latvijai palielināt budžeta deficītu, lai īstenotu nodokļu reformu. Galvenais jautājums būs par to, cik lielu deficītu atļaus veidot un kam to novirzīt. 

Ja deficītu neļaus palielināt, tad reforma  jāsašaurina un jāspriež par to, ko var paveikt bez tā.

Politiķiem galvenais uzdevums ir neieraut valsti vēl vienā ekonomiskajā krīzē, norāda Brigmanis.

Koalīcijā vēl aizvien norit diskusijas, un sadarbība ar "Vienotību" esot produktīva - viņu iebildumi ir pamatoti, pauž Brigmanis. Tomēr "Vienotībai" jāsaprot, ko viņi vēlas un jāatrod sava identitāte, jo šobrīd viņi esot neparedzami savos lēmumos, uzskata Brigmanis.

Brigmanis uzsver, ka valdībai ir jāveicina reformas virzība. Par varu visas lietas nav jāizdzen cauri, bet ir lietas, kas noteikti jāizdara, jo ir prioritāras un tās celtu Latvijas konkurētspēju ar kaimiņvalstīm. 

Ja reforma neizdodas un tā dēļ valdība nevarēs kopā strādāt, varetu izcelties politiskā krīze, uzskata Brigmanis, jo, viņaprāt, pašreizējā Saeimā nav citu alternatīvu.  Latvijai gan šobrīd ļoti vajag politisko un ekonomisko stabilitāti, uzsver Brigmanis.

Jau ziņots, ka finanšu ministre Dana Reiznieces-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) cer veselības aprūpes finansējumam nepieciešamajiem papildu līdzekļiem novirzīt daļu no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) jeb 1% no bruto kam nepiekrīt "Vienotība". Savukārt Labklājības ministrija aplēsa, ka tas 2020.gadā radītu sociālajā budžetā 90 miljonu eiro robu. 

Iepriekš koalīcija atteicās no ieceres nodokļu reformas ietvaros novirzīt noteiktu daļu no sociālajām iemaksām veselības aprūpei un premjers šī priekšlikuma iekļaušanu reformas pamatnostādnēs nosauca par kļūdu.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti