Dienas ziņas

LM aicina vecākus prasīt atbalstu

Dienas ziņas

Izstrādāts Nīcas vidusskolas attīstības plāns

624 miljonus novirzīs reģionu nevienlīdzības mazināšanai

Biznesa augsnes uzlabošanai reģionos ieguldīs 624 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Reģionu nevienlīdzības risināšanā tiks ieguldīti 624 miljoni eiro, tā piektdien, 27.janvārī, Liepājā notikušajā Kurzemes uzņēmēju forumā solīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs. Novadu uzņēmējdarbības atšķirības bija tikai viens no apspriestajiem biznesa vides jautājumiem.

Statistika par pērno gadu vēl nav pieejama, bet 2015.gadā Kurzemes reģionā bija aptuveni 1800 uzņēmumu, no kuriem 26 bija ar apgrozījumu virs 20 miljoniem eiro. Visiem šajā teritorijā esošajiem komersantiem kopējais naudas apgrozījums sasniedza 3,1 miljardu, savukārt Pierīgā tie bija 42 miljardi. Lielo plaisu attīstībā starp reģioniem raksturo arī fakts, ka ārvalstu investīcijas šogad piedzīvojušas kritumu - pirmo reizi 25 gadu laikā samazināts valsts uzņēmumos iepludināto līdzekļu skaits par 206 miljoniem eiro.

Kā ziņo Ārvalstu investoru padome – tas noticis tāpēc, ka

Latvijas mazās pašvaldības bieži vien nespēj nodrošināt pietiekoši labvēlīgu augsni ārzemju uzņēmumiem,

proti – mazajām pilsētiņām nepietiek resursu, lai sagatavotu apjomīgus projektus, kā rezultātā ārvalstu komersanti  labprātāk izvēlas dibināt savus uzņēmumus Rīgā. VARAM to plāno risināt ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem 624 miljonu apmērā.

''Tā ir arī daļēji pašvaldību atbildība, jo pašvaldībām ir jārūpējas, lai to novados notiktu saimnieciskā darbība, lai būtu uzņēmēji un darbavietas,” norāda  VARAM parlamentālais sekretārs Jānis Eglītis.

Šogad uzņēmējdarbības attīstībai reģionos no ES fondiem plānots ieguldīt 90 miljonus eiro, atjaunojot dažādas degradētās teritorijas pašvaldībās, attīstot loģistiku un arī citus biznesa projektus. Daļa aptaujāto konferences dalībnieku pauda uzskatu,  ka katrā Latvijas reģionā ir atšķirīgas priekšrocības un biznesa videi ārpus galvaspilsētas būtu jāattīstās.

''Katram uzņēmumam ir jāatrod sava specifiskās industrijas vide. Liepājā varbūt tā ir elektrotransporta vide, Rīgā varbūt tā ir vairāk koncentrēta uz fintech vai bioloģiju jaunuzņēmumiem,'' uzskata  SIA ''Airboard'' īpašnieks Elviss Straupenieks.

Savukārt SIA ''Ovi Watch'' īpašnieks Dāvis Paipa uzskata, ka Liepājā labi veicas ar uzņēmējdarbību, bet Rīgā tas prasītu daudz lielākas izmaksas.

''Kurzemē, Latgalē, Vidzemē un Zemgalē ir sava specifika un ir jāmeklē savas nišas, kurās darboties. Bet lielākoties tēmas ir vienas un tās pašas," stāsta Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis.

Rostovskis norāda, ka uzņēmējiem visā valstī ir jāuzlabo produktivitāte un domāšana par savu produktu vai pakalpojumu piedāvāšanu ārvalstīm.

Tostarp viņš cer, ka valsts nākotnē vēl aktīvāk sadarboties ar komersantiem attiecībā uz nodokļu politiku un birokrātijas mazināšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti