Dienas ziņas

Nesaprašanās starp bāriņtiesu un bērnu māti

Dienas ziņas

Velomūzikas ceļojums Kurzemē

Laika apstākļu ietekme uz medus ražu

Bitenieki satraukti par laika apstākļu ietekmi uz bišu saimēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc Biškopības biedrības aptaujas datiem, Latvijā gada sākumā bija gandrīz 96 000 bišu saimju. Oficiālas statistikas gan nav, un tiek pieļauts, ka kopējais  bišu saimju skaits varētu būt ap 200 000.  Dravniekus uztrauc laika apstākļu ietekme uz bišu saimēm un ievākto medus daudzumu, jo šogad tie nav bijuši labvēlīgi labai medus ražai.  

Šogad laikapstākļi būtiski mainījuši ierasto medus vākšanas un apstrādes procesu. Agrais karstums maijā, tam sekojošās lietavas un aukstums esot mainījis gan medus izmešanas laikus, gan arī augu ziedēšanas kārtību.

Dagdas novada bitenieks Gunārs Ciganovičs atklāj, ka, neskatoties uz laika apstākļu mainīgumu, ražai jābūt kā katru gadu – aptuveni 40 – 60 kilogramiem no saimes.  

Liepājniecei Vairai Šicānei, kas jau 28 gadus dzīvo Latgalē, Kārsavas novadā, dravniecība sākās kā hobijs, bet nu jau četrus gadus viņas koptā bišu saimniecība ir atpazīstama visā Latvijā. Šī gada raža arī būtiski neatšķirsies no citiem gadiem – 24 – 30 kilogrami no stropa.

 “Ir cieņā medus gan Rīgā, gan Liepājā, gan arī šeit Latgalē. Manā dravā vispār bites pārziemoja labi, galvenais kaitēklis, kas bites novārdzina un ar ko mēs cīnāmies, tās ir varras ērces,” stāsta biteniece Vaira Šicāne.

Pēc Eiropas Savienības iedalījuma par profesionālu biškopi tiek uzskatīts biškopis, kurš apsaimnieko vismaz 150 bišu saimes. Latvijā pēc aptuvenām aplēsēm ir tikai 3% profesionālo biškopju, tikpat daudz tādu, kuri apsaimnieko 100–150 bišu saimes, kas mūs valstī jau tiek pieskaitīti šī aroda profesionāļiem. Šādi saimnieki ir vien 11% no kopējā biškopju skaita, kamēr pārējiem dravniecība ir vairāk kā hobijs.

Andris Upītis no Jēkabpils novada pēc profesijas ir bitenieks, strādājis par bitenieku arī kolhoza laikos, un turpina to darīt arī šobrīd, un, viņaprāt, medus pietiks visiem.

 “Tagad es rēķinu, ka man 30 kilogrami no saimes ir, [..] ja Dievs dos labu laiku, tad medus būs, būs saldums visiem,” saka Upītis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti