Bioloģiskie zemnieki: Jāsēj ne tikai graudi, bet arī kultūras mantojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jāsēj ne tikai graudi, bet arī kultūras mantojums - tā filozofiski savu darbību, kas vairāk vērsta uz piensaimniecību un dažādu sieru gatavošanu, raksturo Riebiņu novada Rušonas pagasta zemnieki – Lubānu ģimene, kas ir šī gada konkursa „Sējējs” laureāti. Viņi veicināšanas balvu guva  vērtēšanas grupā "Bioloģiskā lauku saimniecība".

Jau daudzus gadus viņu zemnieku saimniecība „Juri” popularizē  zaļā dzīvesveida principus un ceļ godā Latvijas lauku māju labumus. Zemnieku saimniecībā  sieru gatavo no bioloģiskā piena, ko dod pašu audzētās govis, sieru  te sien pašu rokām un pēc savām vai sentēvu aizgūtām receptēm.

„Juru” saimniecībā Riebiņu novada Rušonas pagastā šobrīd ir sešas slaucamas govis, visdažādākajās krāsās: brūnas, brūni baltas, pelēkas jeb Latvijas zilā un melnbaltas. Uz katru govi pa savam sieram, smejas saimnieki Juris un Lidija Lubāni, kuri šobrīd kā majražotāji piedāvā tieši sešus pašu sietos sietu veidus. “Kas pircējam patīk, tas ir arī ir. Viss patērētājam,” saka Juris.

Populārākais Riebiņu novadā ir siers ar garu nosaukumu „cītais, kaltātais bīzpīna pakša sīrs” jeb latviski “cietais, kaltētais biezpiena siers”. Arī pārējiem sieriem doti savi vārdi: baltajam sieram ir Jura vārds, sieram ar ķimenēm, kas ir saimniecības variācija par Jāņu sieru,  dots Jurjāņa nosaukums. Klāt  vēl nāk jauns ražojums – krējuma siers.

Visi tie ir pieprasīti, un paši saimnieki to skaidro ar ieguldīto darbu: “Varbūt sākumā tas ir paziņu loks, tad ir tirgū. Mums ir arī tiešā tirdzniecība. Darbojamies arī masu pasākumos, tirdziņos, svētkos. Tā kā Rušonas pagasts slavens ar tūrisma mītnēm, arī vasaras laiks mums ir darbiem bagāts.”

Zemnieku sētas „Juri” viesmīlīgie saimnieki atzīst, ka daudz palīdz saimniecības izvietojums – atrašanās  pie Daugavpils – Rēzeknes un Aglonas – Preiļu šosejas. Nosaukumu pamana daudzi un arī iebrauc. Ja tas tā nebūtu, varbūt arī bioloģiskā saimniekošana nebūtu tik ienesīga.

Saimniecībā “Juri” atzīst, ka viņiem svarīgi ne tikai sevi apliecināt kā veiksmīgu bioloģisko saimniecību, viņi savu būtību saredz vēl dziļāk. Ar mājražošanu un sētas sakopšanu būt par Latgales tradīciju un kultūras uzturētājiem un nesējiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti