Aktuāli

Saeimas deputāte Inguna Sudraba par izmeklēšanu ''oligarhu lietā''

Aktuāli

MK komitejā skata reģionālās reformas likumprojektu

"Citadeles" ekonomists Mārtiņš Āboliņš par šīsnedēļas ražošanas apjomu datiem

Bankas ekonomists: Šogad algas turpinās augt, bet neradīs problēmas konkurētspējai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šogad situācijai darba tirgū nevajadzētu būt kritiskai – turpināsies algu kāpums, taču tas neradīs lielas problēmas konkurētspējai. Lielāki riski esot pēc diviem trim gadiem, intervijā Latvijas Radio sacīja bankas “Citadele” ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

Latvijas uzņēmēji samērā cerīgi raugās nākotnē, secināts “Citadele” pētījumā. Āboliņš norādīja, ka lielākā izaugsme ir būvniecībā, ražošanā un apstrādes rūpniecībā – sevišķi metālapstrādē un mašīnbūvē.

Viņš skaidroja, ka pasaules ekonomikas izaugsme ietekmējusi arī izaugsmi Latvijā, un šībrīža prognozes liecina, ka attīstība turpināsies. Vienlaikus ir negatīvie faktori – samazinās investīcijas, kā arī trūkst darbinieku, līdz ar to pieaug darbinieku izmaksas.

Bankas pētījumā redzams, ka pēdējā gada laikā vairāk nekā puse ražotāju saskārušies ar grūtībām atrast darbiniekus. Āboliņš lēš, ka darba samaksa turpinās augt un bezdarbs mazināsies.

Vairāk nekā divas trešdaļas darba devēju rūpniecības nozarēs izvēlas šo problēmu risināt, pieņemot darbā cilvēkus bez kvalifikācijas un viņus apmācot. Savukārt salīdzinoši maz ir tādu, kas iegulda investīcijās, lai automatizētu kādus darbus.

Vienlaikus viņš norāda – šogad situācijai darba tirgū nevajadzētu būt kritiskai. Lai gan bezdarbs mazinās, tomēr darbiniekus vēl varēs atrast. Tāpat algu kāpums ir vērojams, bet tas nerada lielas problēmas konkurētspējai. Lielāki riski esot pēc diviem trim gadiem.

“Tad nu šis gads būtu tas, kurā vēl ir iespēja investēt, lai produktivitāti kāpinātu,” piebilda Āboliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti