Dienas ziņas

Tebras upē Aizputē pārplūst slūžas

Dienas ziņas

Rucavnieki mācās vākt un šķirot atkritumus

Reģionālās slimnīcas cieš parādnieku dēļ

Balvu un Gulbenes slimnīcām pacienti ir parādā 68 000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Reģionālās veselības aprūpes iestādes jau gadiem saskaras ar parādniekiem, kas nesamaksā par pakalpojumu. Taču vienota risinājuma, kā šo naudu atgūt, joprojām nav. Katra slimnīca izmanto tādas metodes, kuras var atļauties, taču ieguvums ir neliels. Šāda problēma pastāv arī Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā, kur piecu gadu laikā parādu summa pieaugusi par vairāk nekā 70%.

Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība abās pilsētās kopā nodrošina ap 80 gultas vietām stacionētajiem pacientiem. Šo pakalpojumu abās slimnīcās vidēji gadā izmanto ap 4300 pacientu, no kuriem gandrīz puse paliek parādā. Nereti parādnieku statusā nonāk arī tie iedzīvotāji, kuri nesamaksā obligāto pacienta iemaksu par kādu no slimnīcas sniegtajiem pakalpojumiem.

Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā kopējā pacientu parādu summa šobrīd ir 68 000 eiro.

“Parādsaistības ir izveidojušās jau pēdējo piecu gadu laikā,” saka SIA “Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība” galvenā grāmatvede Gunita Vasiļeva. “Ja mēs salīdzinām tīri procentuāli, tad tas veido apmēram pieaugumu 73%.

Ja bija 39 000 eiro 2012. gadā, tad šobrīd tie jau ir 68 000,” stāsta Vasiļeva.

Tik liela summa ir ļoti nozīmīga reģionālo slimnīcu uzturēšanā, jo par šo summu būtu iespējams vienu mēnesi nosegt medikamentu izmaksas stacionāra pacientiem, samaksāt par apkuri, elektrību vai, piemēram, nodrošināt 40 ārstu darba algu. Daļa pacientu godprātīgi cenšas samaksāt parāda summu ilgākā termiņā, tomēr, kā uzsver Vasiļeva, ik gadu slimnīcu apvienība spiesta norakstīt daļu parādnieku summas no kopējā apgrozījuma kā pilnībā neatgūstamu.

“Ir arī parādsaistības, kas tiek norakstītas, jo pacienti ir miruši. Līdz ar to šie parādi ir vispār neatgūstami. Tā summa ir apmēram 12% no kopējā apgrozījuma,” klāsta Vasiļeva.

Problēmu par nesamaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem apstiprina arī Gulbenes slimnīcas ģimenes ārste Linda Ūdre, kura saskārusies ar pacientiem, kuri nemaksā vai nu sociālā statusa, vai negodprātīgas rīcības dēļ. “Ir tas pacientu līdzmaksājums 1,42 euro. Parasti jau visi samaksā un nekurn, bet gadās, ka cilvēki domā  - arī tas ir par daudz. Ir tādi, kas tiešām to nevar samaksāt, un ir tādi, kas tiešām uzskata, ka tas ārsta pakalpojums īsti nekas vērtīgs nav,” stāsta Ūdre.

Slimnīcu apvienībā norāda, ka vismaz 30% nemaksātāju no kopējā pacientu skaita veselības aprūpes pakalpojumu izmanto atkārtoti, jo Ministru kabineta noteikumi paredz, ka slimnīcai nav tiesību atteikt neatliekamo palīdzību jau esošiem parādniekiem.

Ziņots, ka valdība ceturtdien, 14. septembrī, nolēma dzēst Stradiņa slimnīcas un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas parādus 16,4 miljonu eiro apjomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti