Baltijas valstis aicina EK nemazināt kohēzijas naudas aploksni pēc 2020.gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Baltijas valstu finanšu ministri ir vienojušies kopīgā aicinājumā Eiropas Komisijai (EK), lūdzot pēc 2020.gada saglabāt kohēzijas politikas finansējuma aploksni 2014.-2020.gada plānošanas perioda apmērā, informē Finanšu ministrijā (FM).

Ņemot vērā "Brexit", migrācijas krīzi un citas Eiropas Savienības (ES) aktualitātes, nākamajā daudzgadu budžetā tiks pārskatīts kohēzijas politikai atvēlētā finansējuma apjoms kopējā ES budžetā. Kohēzijas politika ir viena no finansiāli ietilpīgākajām ES – tai 2014.-2020.gadā atvēlēti 34% no ES daudzgadu budžeta, skaidro FM.

Lai kohēzijas politika varētu realizēt savu uzdevumu un atbalstīt nepieciešamo reformu veikšanu dalībvalstīs, tai ir jānodrošina pietiekams finansējums, vēstulē pauž Baltijas finanšu ministri.

"Baltijas valstis kopš pievienošanās ES ir mērķtiecīgi izmantojušas ES fondu finansējumu nepieciešamo reformu īstenošanā izglītībā, veselības aprūpē, nodarbinātībā, inovācijās un citās nozarēs, samazinot Baltijas valstu un ES vidējā iekšzemes kopprodukta uz iedzīvotāju rādītāju atšķirību par gandrīz ceturtdaļu.

Tomēr joprojām ES fondu atbalsts ir nepieciešams, lai turpinātu ES Baltijas valstu attīstību un novērstu sociālekonomiskās atšķirības ar ES vidējiem rādītājiem.

Tās vienotā brīvā tirgū izraisa darbaspēka emigrāciju un vienlaikus apgrūtina Baltijas ekonomikas produktivitātes celšanu. Tādēļ spēcīga kohēzijas politika ir nepieciešama gan turpmākai dalībvalstu, gan visas ES stiprināšanai," pausts Latvijas finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (Zaļo un Zemnieku savienība), Igaunijas finanšu ministra Tomasa Tenistes un Lietuvas finanšu ministra Viļus Šapoka kopīgajā vēstulē. 

Šā gada maijā EK publicēs priekšlikumus nākamā ES daudzgadu budžeta pēc 2020.gada sadalījumam. Tam gatavojoties, dalībvalstis, organizācijas un citas iesaistītās puses aktīvi veido un pauž savu pozīciju par kohēzijas politikas nākotni, jo ES daudzgadu budžeta sagatavošanā tiks ņemts vērā arī ES iedzīvotāju viedoklis.

FM aicina  arī organizācijas, pašvaldības, iedzīvotājus un citus interesentus savstarpēji sadarboties un izmantot sniegtās iespējas Latvijas interešu aizstāvībā, paužot atbalstu spēcīgam ES fondu finansējumam pēc 2020.gada. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti