Augustā patēriņa cenas sarūk par 0,5%, gadā inflācija 0,1%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2015.gada augustā, salīdzinot ar pērnā gada augustu, palielinājās par 0,1%. Savukārt salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi augustā patēriņa cenas samazinājās par 0,5%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. 

Gada laikā precēm cenas samazinājās par 0,8%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,4%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, palielinājās par 0,4%.

Ekonomikas ministrijā deflāciju skaidro ar sezonalitāti un zemajām naftas cenām.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni 2015.gada augustā, salīdzinot ar 2014.gada augustu, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, viesnīcu un restorānu pakalpojumiem, personīgās aprūpes precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Vidējais pārtikas cenu līmenis šogad augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, samazinājās par 1,3%. Būtiskākā ietekme uz cenu samazinājumu bija pienam un piena produktiem, gaļai un gaļas izstrādājumiem, eļļai un taukvielām, sieram un kartupeļiem. Savukārt cenas palielinājās augļiem, dārzeņiem, tējai un kafijai, maizei un graudaugu izstrādājumiem.

Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 3,9%, ko būtiski ietekmēja cenu kāpums alum un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 1,1%.

Gada laikā ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 2,1%. Dārgāka kļuva elektroenerģija, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi un mājokļa īres maksa, savukārt lētāka – siltumenerģija, dabas gāze un cietais kurināmais.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 4,4%, ko būtiski ietekmēja cenu kritums degvielai par 14,2%. Cenas samazinājās transportlīdzekļu rezerves daļām un piederumiem, pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem, savukārt dārgāki kļuva pasažieru sauszemes un sliežu transporta pakalpojumi, transportlīdzekļu apkope un remonts, autostāvvietu pakalpojumi.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, dārgāki bija viesnīcu un restorānu pakalpojumi. Kafejnīcās un restorānos cenas palielinājās par 3,4%, ēdnīcās – par 3,6%. Izmitināšanas pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 1%.

Personīgās aprūpes precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 2%. Dārgāki bija finanšu pakalpojumi, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija apaviem, īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm un medikamentiem, savukārt cenu samazinājums – apģērbiem un kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

2015.gada augustā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas samazinājās par 0,5%. Precēm cenas samazinājās par 0,7%, bet pakalpojumiem – par 0,1%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām augustā bija cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, personīgās aprūpes precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kāpumam alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem.

Pārtikas cenas samazinājās par 1,3%. Sezonas ietekmē dārzeņi un kartupeļi bija par 17,2% lētāki, cenām samazinoties galvenokārt tomātiem, burkāniem, svaigajiem kāpostiem, saldajiem pipariem un gurķiem. Lētāks kļuva piens un piena produkti. Savukārt dārgāka bija gaļa un gaļas izstrādājumi.

Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis pieauga par 3,6%, ko ietekmēja akcīzes nodokļa likmes izmaiņas no šā gada 1.augusta. Cenas palielinājās galvenokārt alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam. Tabakas izstrādājumu cenas samazinājās par 0,1%.

Augustā siltumenerģija kļuva vidēji par 1,2% lētāka. Cenas samazinājās materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam. Savukārt dārgāki bija mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, mājokļa īres maksa un cietais kurināmais.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 2,5%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums degvielai par 5,4%. Lētāki bija pasažieru gaisa transportu pakalpojumi un pasažieru ūdens transporta pakalpojumi. Dārgākas kļuva lietotās automašīnas.

Personīgās aprūpes precēm un pakalpojumiem cenas augustā samazinājās par 1,2%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu samazinājums bija interneta pakalpojumiem un mājdzīvnieku barībai. Savukārt cenas palielinājās īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm, apaviem, kā arī ēdināšanas pakalpojumiem.

 

Deflāciju skaidro ar sezonalitāti un naftas cenām

Ekonomikas ministrija augustā novēroto deflāciju skaidro ar šim mēnesim raksturīgo cenu samazinājumu, kas galvenokārt ir saistīts ar sezonāliem faktoriem. Šī gada augustā cenu samazinājumu ietekmēja arī zemās naftas cenas pasaulē.

Ministrija norāda, ka lielākā ietekme uz patēriņa cenu samazināšos augustā bija degvielai. Mēneša laikā degvielai cenas samazinājās par 5,4 %, kas kopējo cenu līmeni samazināja par 0,3 procentpunktiem. Saistībā ar stabilām naftas piegādes prognozēm, pasaules naftas cenas augustā turpināja samazināties - vidēji cenas mēneša laikā samazinājās par 7 %. Augusta vidū pasaules naftas cenas bija noslīdējušas līdz zemākajam līmenim pēdējo sešu gadu laikā, bet mēneša beigās tās stabilizējās, atgriežoties mēneša sākuma cenu līmenī.

Vienlaikus augustā sezonālu faktoru ietekmē cenas samazinājās pārtikai par 1,3 %. Ņemot vērā pārtikas preču lielo īpatsvaru patēriņa grozā, cenu pazemināšanās šajā preču grupā noteica kopējā cenu līmeņa samazināšanos par 0,3 procentpunktiem. Vislielākā ietekme bija cenu kritumam kartupeļiem un dārzeņiem (samazinājums mēneša laikā par 17,2 %). Jāatzīmē, ka pasaules pārtikas cenas samazinās jau kopš 2014. gada aprīļa.

Savukārt lielākā paaugstinošā ietekme augustā bija cenu pieaugumam alkoholiskajiem dzērieniem – par 3,6 %, ko ietekmēja akcīzes nodokļa likmes palielināšana no 1.augusta. Cenu kāpums alkoholiskajiem dzērieniem kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,2 procentpunktiem.

Citās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības aizvadītajā mēnesī kopējo cenu līmeni būtiski neietekmēja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti