Krustpunktā

Kā tiek noteikta dzīvojamo māju kadastrālā vērtība?

Krustpunktā

Kā reliģisko konfesiju pārstāvji vērtē šībrīža aktuālos notikumus pasaulē?

Satiksmes ministrs Uldis Augulis par ceļiem, ostām, pasažieru pārvadājumiem...

Augulis: Jaunus pasažieru vilcienus varam sagaidīt no 2019.gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Līdz šim jauno vilcienu iepirkšana bijusi izaicinājums, bet projekta virzība neesot apstājusies, intervijā Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” sacīja satiksmes ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienība). Ar jaunajiem pasažieru vilcieniem ātrākais brauksim 2019.gadā.

Vilcienu iepirkuma process ir bijis sarežģīts, kura laikā "man nezināmu iemeslu dēļ pieejamie Eiropas Savienības fondu līdzekļi netika izmantoti un tika pārdalīti citiem dzelzceļa projektiem", sacīja Augulis.

Jautāts par šim projektam pieejamo finansējumu, Augulis norādīja, ka šobrīd AS „Pasažieru vilciens” ir vispārējā uzskaitē, kas nozīmē, ka jebkura līdzekļu aizņemšanās skar budžeta deficītu. Tāpēc šobrīd plāns ir iziet no šī uzskaites stāvokļa kā daļēji finansētai valsts kapitālsabiedrībai un meklēt finansēšanas iespējas komercbankās un institucionālajās bankās. Eiropas Investīciju banka un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka esot ieinteresētas finansēt šo projektu, ja tas neskars budžeta deficītu, informēja ministrs.

Augulis arī norādīja, ka šonedēļ valdības atbalstītajā „Stabilitātes programmā 2017-2020” paredzēts - gadījumā, ja izdosies pasažieru vilcienu iepirkums, finansējums jaunām politikas iniciatīvām tiks samazināts uz pusi.

AS "Pasažieru vilciens" Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Egons Ālers portālam Lsm.lv norādīja, ka pašlaik uzņēmums gatavojas 32 jauno vilcienu iepirkuma otrajai kārtai, kurā piedalīsies pieci apstiprinātie pretendenti, kuri tika aicināti piedalīties projektu atlasē.

Pēc otrās kārtas noslēgšanās un piegādātāja izraudzīšanās, jaunie vilcienu sastāvi būtu jāsaņem trīs gadu laikā pēc līguma noslēgšanas.

Otrajā kārtā pretendentiem būs jāizpilda tehniskie uzdevumi un jānāk klajā ar saviem piedāvājumiem. Šobrīd norit sagatavošanās darbi, tāpēc precīzas informācijas par to, kad varētu tikt uzsākta iepirkuma otrā kārta, nav.

Jau ziņots, ka pirmais pasažieru vilcienu iepirkuma konkurss tika izsludināts jau 2009.gadā, bet pēdējais neveiksmīgais iepirkums noslēdzās 2013.gadā, kad bija paredzēts jaunos vilcienus iepirkt no Spānijas uzņēmuma "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A."(CAF), kas uzvarēja pirmajā jauno vilcienu iepirkuma konkursā. "Pasažieru vilciens" līgumu par jauno vilcienu ražošanu ar CAF neparakstīja, jo puses nespēja vienoties par tāda iegādes līguma parakstīšanu, kas atbilstu konkursa nolikumam un ļautu saņemt Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējumu.

Rezultātā projektam pieejamais Eiropas Savienības fondu finansējums tika novirzīts citiem projektiem un "Pasažieru vilciens" sludināja jaunu iepirkuma konkursu, kur apstiprināti ir jau minētie pieci pretendenti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti