Aktuāli

Saeimas komisijas vadītāja Inese Laizāne par elektronisko plašsaziņas līdzekļu pārvaldību

Aktuāli

Rafaels Ciekurs par neatliekamās palīdzības mediķu prasībām, ģimenes ārstu streiku

Auditori valsti rosinās LMT un «Lattelecom» apvienot un izlikt biržā

Auditori valsti rosinās LMT un «Lattelecom» apvienot un izlikt biržā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeimas komisija otrdien, 13.jūnijā, aiz slēgtām durvīm uzklausīs auditorkompānijas «KPMG Baltics» pārstāvjus, kas politiķus iepazīstinās ar pētījuma rezultātiem turpmākajai rīcībai ar valstij daļēji piederošo uzņēmumu «Lattelecom» un «Latvijas Mobilais telefons» kapitāla daļām. Pagaidām gan ap daudzu gadu garumā vētīto situāciju valda liela noslēpumainība, bet zināms, ka auditoru galvenais piedāvājums ir kompānijas apvienot un akcijas kotēt biržā. Tas abu vērtību palielinātu par simt miljoniem eiro.

Politiķi sola, ka rudenī diskusijām par abu telekomunikāciju uzņēmumu nākotni tiks pielikts punkts.

Pirms vairāk nekā gada bija kārtējā reize, kad valdības darbakārtībā nonāca jautājums, ko iesākt ar uzņēmumiem «Lattelecom» un LMT, kuros valstij pieder vairākuma kapitāls. Pirms tam Skandināvijas telekomunikāciju uzņēmums «TeliaSonera», kas abās Latvijas kompānijās ir otrs līdzīpašnieks, valdībai piedāvāja valsts kapitāldaļas atpirkt un uzņēmumus apvienot vai arī to izdarīt Latvijai. Trešajā scenārijā «TeliaSonera» gribēja tikt pie daļas kapitāla, iegūstot kontrolpaketi.

Tomēr pēc ilgām pārdomām nu jau jaunizveidotā «zaļzemnieka» Māra Kučinska valdība, kurā ekonomikas ministrs ir «Vienotības» pārstāvis Arvils Ašeradens, noraidīja «TeliaSonera» piedāvājumus.

Lai saprastu, kā tad valstij vislabāk rīkoties ar «Lattelecom» un LMT, Ekonomikas ministrijai pakļautā Privatizācijas aģentūra nolīga auditorkompāniju «KPMG». Astoņus mēnešus vēlāk, nekā sākotnēji solīja valdība, auditori ir izpētījuši abu telekompāniju nākotnes iespējas. Kamēr ar scenārijiem nav iepazīstināti politiķi, piedāvājumi detalizēti atklāti netiek.

Taču, pēc Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētāja Vladimira Loginova teiktā, galvenie virzieni ir noprotami.

Viņš atzina, ka piedāvājums ir “kombinācija no iepriekš diskutētajiem scenārijiem”, figurē gan jautājums par apvienošanās iespējām, gan fondu tirgu piesaistīšana un publisks piedāvājums biržā.

Auditori arī mēģināja izrēķināt, kāda būs papildu vērtība, ja abus uzņēmumus apvienotu, un, lai gan pagaidām skaitļus atklāt nevar, runā par skaitli virs 100 miljoniem eiro vairāku gadu garumā, atzina Loginovs.

Auditorkompānija «KPMG Baltics» par darbu saņems gandrīz 220 000 eiro. Uzņēmuma vadības pārstāve Evija Miezīte skaidroja, ka vairāk par izpētīto varēs runāt vēlāk, turklāt daļa informācijas, piemēram, kāda ir abu kompāniju vērtība, ir konfidenciāla.

Taču viņa norādīja, ka visās Eiropas valstīs eksistē vismaz viens integrēts telekomunikāciju operators, kas sniedz gan fiksēto, gan mobilo sakaru pakalpojumus.

Ar auditoru piedāvājumiem un pētījumu par telekomunikāciju tirgus kopējo situāciju tuvāko nedēļu laikā plānots iepazīstināt valdību, kur diskusijas paredzamas vairāku sēžu garumā. Ekonomikas ministrs Ašeradens sola, ka līdz rudenim kompāniju nākotne būs izlemta.

Viņš atklāja, ka pētījums pauž - valdībai ir jāsāk domāt, ko darīt ar abiem uzņēmumiem, jo tehnoloģiju attīstības loģika nosaka, ka agri vai vēlu mums par šo jautājumu būs jādomā.

Ministrs sacīja, ka rudenī varētu būt gala lēmums – valdībai vispirms būtu jātiek galā ar nodokļu reformu, un “tad mēs jau diskutēsim ļoti nopietni, kādā veidā virzīties uz priekšu”.

Saskaņā ar «Lursoft» ziņām LMT pērn apgrozīja gandrīz 160 miljonus eiro, bet gadu noslēdza ar vairāk nekā 24 miljonu eiro peļņu. Savukārt «Lattelecom» apgrozījums bija 162 miljoni eiro, nopelnot vairāk par 31 miljonu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti