ASV liek šķēršļus «Bombardier» ienākšanai tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sekojot "Boeing" sūdzībām par negodīgu konkurenci, ASV Tirdzniecības departaments ir uzlicis importa tarifu vairāk nekā piecus miljardus dolāru vērtam "Bombardier CS100" lidmašīnu pasūtījumam.

ziņo "Bloomberg", ASV Tirdzniecības departamenta uzliktais 220% nodoklis var apdraudēt "Bombardier" plānotās piegādes "Delta Air Lines", kas ir pasūtījusi 75 CS100 lidmašīnas. Papildu izmaksas no nodokļa varētu vairākkārt sadārdzināt šīs lidmašīnas ASV tirgū. 

"Boeing" apsūdz kanādiešu aviācijas milzi negodīgā konkurencē, jo "Bombardier" saņem subsīdijas no valdības. ASV aviokompānija apgalvo, ka "C Series" lidaparāti nepastāvētu bez Kanādas valdības finansējuma.

"Bombardier" paziņojis, ka lēmums "nesakrīt ar īsto situāciju vairākus miljardus dolāru vērto lidaparātu programmas finansēšanā". 

"Bombardier", kā ziņo "Reuters", papildu izmaksas, kas rastos no nodokļa, maksāt negrasās. Kompānijai neizdevīga lēmuma gadījumā tas tiktu apstrīdēts, taču tam vēl vajadzīgs galējs lēmums no ASV institūcijas, kas atbild par starptautisko tirdzniecību. Tas varētu būt gaidāms 2018. gada februārī.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja jau paziņojusi, ka ir "dziļi sarūgtināta" par šo lēmumu. "Bombardier" ir daudz investējis Ziemeļīrijā, kas ir Lielbritānijas sastāvā. Ziemeļīrijā īpaši uzceltā rūpnīcā ražo "C Series" lidmašīnu spārnus. "Bombardier" un saistītās kompānijās tur nodarbināti aptuveni 4100 cilvēki.

Iepriekš ziņots, ka Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" pasūtījusi 20 Bombardier "CS300" sērijas lidmašīnas, kuras kompānijai jāsaņem līdz 2019. gadam.

Pašlaik "airBaltic" flotē ir septiņas "Bombardier CS300" lidmašīnas, 12 "Bombardier" Q400 NextGen lidaparāti un 11 "Boeing 737" gaisa kuģi.

"airBaltic" plāno savu floti papildināt, iznomājot vismaz 14 lidaparātus. Par jaunajām lidmašīnām pārrunas notiek ar Brazīlijas "Embraer" un Kanādas "Bombardier".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti