Pusdiena

Pusdiena 14.12.2017

Pusdiena

Pusdiena 15.12.2017

ASV lems par interneta neitralitātes noteikumu atcelšanu

ASV lems par interneta neitralitātes noteikumu atcelšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

ASV ceturtdien, 14.decembrī, lems, vai atcelt interneta neitralitātes noteikumus, kas izraisījis plašu neapmierinātību un protestus. Interneta neitralitātes princips paredz, ka interneta pakalpojumu sniedzēji pret visu datu plūsmu izturas vienādi, nebloķē konkurentus un nodrošina vienādus apstākļus visiem pakalpojumu veidiem.

Interneta neitralitātes noteikumu atcelšanas kritiķi ceturtdien plāno protesta akcijas. Viņi brīdina, ka šāds solis interneta pakalpojumu sniedzējiem dos iespēju izvēlēties, ko patērētāji var un ko nevar redzēt internetā.  

ASV interneta neitralitātes noteikumus apstiprināja 2015.gadā iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas administrācijas laikā. Saskaņā ar tiem interneta operatori tiek uzskatīti par sabiedriskā pakalpojuma sniedzējiem. Interneta neitralitātes noteikumi aizliedz pakalpojuma sniedzējam bloķēt vai kavēt pieeju kādai konkrētai tīmekļa vietnei, mazinot datu plūsmu, un liek pret visiem interneta satura veidotājiem izturēties vienlīdzīgi.

Noteikumi interneta operatoriem liek nodrošināt pilnībā identiskus apstākļus visiem pakalpojumu veidiem.

Līdz ar republikāņu prezidenta Donalda Trampa nonākšanu Baltajā namā varasiestāžu nostāja ir mainījusies. Viņa ieceltais ASV Federālās komunikāciju komisijas vadītājs Adžits Paiss bijis ass interneta neitralitātes noteikumu kritiķis un vēlas tos atcelt. Ceturtdien viņa vadītā komisija balsos par šo noteikumu atcelšanu.

Paiss uzskata, ka noteikumi ir pārāk liela iejaukšanās interneta tirgū, un argumentē, ka to atcelšana ASV interneta operatorus stimulēs ieguldīt interneta infrastruktūrā mazāk apdzīvotās vietās, piemēram, laukos.

Tomēr viņa plāni izsaukuši daudzu bažas, Kritiķi brīdina, ka Savienotajās Valstīs tas var pielikt punktu „atvērtam internetam”, un pakalpojumu sniedzējiem dod iespēju izvēlēties, ko interneta lietotāji var un ko nevar redzēt internetā, un ļaut vienām interneta lapām strādāt ātrāk, bet citu datu plūsmu bloķēt.

Pirms ceturtdienas balsojuma pie ASV Federālās komunikāciju komisijas paredzēta protesta akcija, kurā plāno piedalīties arī vairāki Kongresa deputāti. Iebildumus paudušas gan patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas, gan tādi interneta tehnoloģiju uzņēmumi kā “Facebook” un “Apple” līdzdibinātājs Stīvs Vozniaks. Arī par interneta tēvu dēvētais Tims Berners-Lī aicina neatcelt interneta neitralitāti.

Latvijā un Eiropas Savienībā kopumā šis jautājums gan nav ļoti aktuāls – šeit interneta neitralitātes principi ir diezgan nostiprināti un notiekošais vairāk attiecas uz ASV tirgu, norāda Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektors Viesturs Šeļmanovs-Plešs.

Savienotajās Valstīs interneta neitralitātes atcelšanas atbalstītāji savukārt uzskata, ka ir sacelta vētra ūdensglāzē un jauni noteikumi maz ko mainīs.

Viņi piebilst, ka jebkādas diskriminējošas prakses gadījumā ar to tiks galā cita aģentūra - Federālā tirdzniecības komisija, kas seko līdzi patērētāju tiesību un godīgas konkurences noteikumu ievērošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti