Asociācija: Cūkkopjiem neklājas viegli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vēl aizvien Latvijas cūkkopjiem neklājas viegli un, lai arī ganāmpulku skaits kopš pagājušā gada nav vērā ņemami samazinājies, tajos turpina sarukt dzīvnieku skaits, pastāstīja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas (LCAA) valdes priekšsēdētājs Dzintars Veide.

Viņš norādīja, ka graudu cenu samazinājums pēdējā mēneša laikā cūkkopības sfērā vērtējams pozitīvi, taču ilgtermiņā tas cūkkopju situāciju neuzlabo. „Sadārdzinās izejvielu, barības cenas,” sacīja Veide.

LCAA valdes priekšsēdētājs norādīja, ka tāpat cūkkopjiem bažas rada cūku mēra izplatība. Lai arī cūku audzētāji veic visus nepieciešamos drošības pasākumus, lai aizsargātu dzīvniekus pret bīstamajām slimībām, garantijas, ka tā neizplatīsies, nav.

Veide sacīja, ka Pārtikas uz veterinārā dienesta atbalsts žoga būvniecībai robežā ar Baltkrieviju ir viens no pasākumiem, ko iespējams darīt, lai aizsargātu mājas cūkas pret Āfrikas cūku mēra izplatību, taču tikpat būtiski ir rūpēties, lai tiktu ievēroti arī citi pasākumi, tostarp, pastiprināta robežkontrole.

Viņš arī pastāstīja, ka cūkgaļas cenas Latvijā patlaban salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn nav būtiski mainījušas un palikušas apmēram tādas pašas kā bija pirms gada. „Cūkgaļas cenas jau visu laiku drusku pakāpjas uz augšu, drusku - uz leju, taču kopumā cūkgaļas cenas šogad salīdzinājumā ar šo pašu laika posmu pērn nav būtiski mainījušās,” sacīja Veide.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas valdes priekšsēdētājs norādīja, ka asociācija turpina sniegt palīdzību saviem biedriem un nākotnē raugās optimistiski. „Mēs turam roku uz pulsa,” sacīja Veide, piebilstot, ka nākotnē cūkkopji cer, ka situācijā sfērā uzlabosies.

LCAA mērķis ir labvēlīgas ekonomiskās un politiskās vides izveidošana cūkkopības nozares attīstībai Latvijā, ievērojot starptautiskās integrācijas aspektus. LCAA uzdevumi ir pārstāvēt cūkaudzētāju intereses valsts institūcijās un organizācijās, kā arī nevalstiskajās organizācijās un ārvalstīs un veidot un attīstīt kautuvju un pārstrādes jaudu, panākot maksimāli iespējamo ietekmi tās pārvaldē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti