Rīta Panorāma

Intervija ar grupu "Alaska Dreamers"

Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Ingu Vītolu

Pāces vilnas fabrikas veiksmes stāsts

Ārzemēs panākumus gūst Pāces vilnas fabrikā ar 20.gadsimta iekārtām ražotā «dzija ar šarmu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Nevajag baidīties no darba,” tā saka Pāces vilnas fabrikas īpašnieks Dins Derkevics, kurš pirms septiņiem gadiem no sava tēva pārņēmis uzņēmuma vadības grožus. Jaunajam saimniekam izdevies restrukturizēt vilnas fabriku, atrast brīvu nišu tirgū un tagad Latvijā ražotā produkcija pieejama 16 dažādās valstīs.

Pāce jau vairāk nekā 100 gadus Latvijā ir pazīstama kā vieta, kur tiek pārstrādāta aitas vilna. Pirms septiņiem gadiem no sava tēva šo biznesu pārņēmis Dins Derkevics kopā ar savu sievu.

„Man bija jāpieņem lēmums, ko darīt ar šo uzņēmumu. Mēģināt restartēt, celt augšā vai aizslēgt vārtus un likvidēt, kā tas ir daudz kur Latvijā,” norāda Derkevics.

Dins nolēma riskēt - pameta ļoti labi apmaksātu darbu un pilnībā reorganizēja uzņēmumu. Tiesa, iekārtas, kas šeit tiek izmantotas vilnas pārstrādei, ir ļoti, ļoti senas. Piemēram, vilnas mazgāšanas iekārta ražota 1928.gadā, tātad pirms 90 gadiem, un darbojas joprojām.

„Mašīnas prasa mīlestību. Viņas ir jātīra, jāapkopj, katru nedēļu jāiztīra, jāsaeļļo viss. Ja man tagad pateiktu, ka man jāmaina jaunas mašīnas pret jaunākām tehnoloģijām un kaut ko restrukturizēt, lai mēs varētu pēc iespējas vairāk ražot, es domāju, ka es tam nepiekristu.

Dzija tiek ražota ar šarmu, kas bija pirms 60 gadiem. Dzijai, ražotnei smarža ir tāda, kā kādreiz, kad aizbraucām pie vecmāmiņām un kad tu juti vilnas smaržu,”

skaidro fabrikas īpašnieks.

Ar vecajām iekārtām Dins sācis veidot jaunus produktus un iekarot līdz šim neiepazītus tirgus. Šobrīd tikai 9% saražotās produkcijas paliek Latvijā. Pirms septiņiem gadiem uzņēmums balto un pelēko dziju eksportēja tikai uz Dāniju, bet tagad eksports ir audzis līdz 16 valstīm – tālākā ir Japāna.

„Ir izdomāti jauni produkti. Viens no tiem ir daudzkrāsainās dzijas, kur vienā šķeterē pāriet no 5 līdz 12 krāsām, kā arī vilnas segas un spilveni,” stāsta Dins. 

Dzija tiek ražota no Latvijas un Igaunijas aitu vilnas. Rūpnīcā nodarbināti 20 cilvēki.

„Ja cilvēkam ir dotas divas rokas, divas kājas un galva, ir tikai jāmeklē. Darbu var atrast. Es personīgi esmu darījis daudzus un dažādus darbus.

Nevajag baidīties no darba. Ir vienkārši jāstrādā,” uzsver Dins.

Vidēji gada laikā Pācē tiek pārstrādātas 80 tonnas aitu  vilnas. Dins iztiek bez kredītiem un, kā pats saka, šī iemesla dēļ var naktī mierīgi gulēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti