Rīta intervija

LĀI pētnieks Austers uzvaru Francijas prezidenta vēlēšanās atdotu Makronam

Rīta intervija

Providus pētniece Agnese Lāce par globālās migrācijas ietekmi uz situāciju Latvijā

Ārvalstu investoru padomes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska par nodokļu reformu

Ārvalstu investoru padome: Nodokļu reformā jāvienkāršo arī to administrēšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jau pašlaik Latvijas nodokļu politika ir konkurētspējīga ar citām Baltijas valstīm, taču daudz būtiskāka problēma ir nodokļu administrēšana, kas ir smagnēja – tā plānoto nodokļu reformu intervijā Latvijas Radio komentēja Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska.

“Ja skatāmies kopējā nodokļu likmes kontekstā, tad jau ar esošo nodokļu politiku, kāda mums ir dotajā brīdī, nodokļu likme Latvijā salīdzinājumā ar Baltijas valstīm ir viena no zemākajām,” sacīja Elksniņa-Zaščirinska.

Taču problēma ir ar nodokļu administrēšanas slogu – Latvijā starp Baltijas valstīm tas ir vislielākais. “Tas nozīmē, cik daudz laika nodokļu maksātāji pavada, aizpildot dažāda veida deklarācijas,” saka Ārvalstu investoru padomes Latvijā vadītāja.

Tāpēc viņa mudina domāt, kā iecerētajā nodokļu reformā mainīsies to administrēšana.

“Investors skatās uz to, vai ir paredzama vide, vai viņam ir bizness šajā valstī un vai ir pieejami cilvēku resursi,” saka Elksniņa-Zaščirinska. Tāpat bez nodokļu reformas ārvalstu investoriem būtiski ir ar maksātnespēju saistīti jautājumi.

Viņasprāt, arī pāragri būtu teikt, ka nodokļu reforma palielinās investoru skaitu Latvijā. “Nodokļu reformai jābūt virzītai tikpat labi uz vietējā biznesa attīstību, uz ilgtermiņa valsts attīstību. Kad investors pieņem lēmumu, kurā valstī investēt, nodokļi ir tikai viena no daļām,” saka investoru pārstāve.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija nākusi klajā ar piedāvājumu plašākām nodokļu izmaiņām, slogu pārnesot no darbaspēka uz kapitāla nodokļiem. Premjers atzina, ka nodokļu reformas īstenošanai būs jāpalielina budžeta deficīts, un bez tā varētu iztikt, bet tad būtu jāpalielina nodokļu slogs. Deficīts gan nepārsniegs 2% no iekšzemes kopprodukta, un valdībai būs jāpierāda Eiropas Komisijai, ka reforma nepieciešama, taču no tās daudzi būs ieguvēji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti