Arī VARAM iesaistās Rīgas domes un «Mobilly» strīdā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministres pienākumu izpildītāja, tieslietu ministre Baiba Broka (Nacionālā apvienība) pieprasa Rīgas domei novērst iepirkumu uzraugu konstatēto pārkāpumu pašvaldības uzņēmuma „Rīgas satiksme” darbībā, bez konkursa noslēdzot līgumu ar SIA „Rīgas karte”  par Rīgas maksas autostāvvietu uzlabojumiem, darbību un uzturēšanu.

Broka nosūtījusi vēstuli Rīgas mēram Nilam Ušakovam (Saskaņas centrs), uzdodot nekavējoties novērst tiesību pārkāpumus elektronisko maksājumu pakalpojumu sniegšanā pašvaldības maksas autostāvvietās, informēja ministres padomniece Inese Auniņa.

Iebildumus pret līgumu ar „Rīgas karti” iepriekš pauda uzņēmums „Mobilly”, kurš jau vairākus gadus nodrošina iespēju elektroniski norēķināties par pašvaldības maksas stāvvietu izmantošanu.

Broka pieprasa skaidrojumu par Iepirkumu uzraudzības biroja konstatētajiem publisko iepirkumu normatīvā regulējuma pārkāpumiem un detalizētu izvērtējumu pašvaldības SIA „Rīgas kartes” nepieciešamībai darboties elektronisko maksājumu pakalpojumu sniegšanā un tā atbilstību Valsts pārvaldes iekārtas likumam.

„Es sagaidu, ka Rīgas dome spēs izskaidrot, pirmkārt, kāpēc pašvaldībai nepieciešams iesaistīties elektronisko pakalpojumu tirgū, ja to jau veiksmīgi sniedz privātais komersants un vai šāda darbība nav apzināta konkurences kropļošana; otrkārt, vai ir veikts izvēlētā pakalpojuma nodrošināšanas saimnieciskais izvērtējums, un, treškārt, vai notikusi pakalpojumu saņēmēju viedokļa apkopošana un analīze par līdzšinējo elektronisko maksājumu modeli (ja tas ir darīts, kādi ir iemesli modeļa maiņai),”  norāda ministre.

Nesaskaņu iemesls ir Rīgas domes izveidotais meitasuzņēmums „Rīgas karte”, kas ne tikai vēlas, bet jau sāk pārņemt SIA „CityCredit” („Mobilly”) līdz šim nodrošināto pakalpojumu – īsziņu norēķinu sistēmu Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietās.

Starp Rīgas domi un SIA „CityCredit” 2004.gadā noslēgtais līgums 2010.gadā tika pagarināts līdz jaunai iepirkuma procedūrai, kuras rezultāts būtu līgums par īsziņu norēķinu nodrošināšanu Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietās. Savukārt Rīgas dome, apejot publiskā iepirkuma procedūru,  jau noslēgusi līgumu ar SIA „Rīgas karte” par šī pakalpojuma nodrošināšanu, un „Rīgas karte” aicina līdzšinējos pakalpojuma klientus pievienoties tai.

Savus iebildumus pret Rīgas domes lēmumu paudis Iepirkumu uzraudzības birojs, norādot uz šīs darbības neatbilstību publisko iepirkumu regulējumam, un Konkurences padome, kas uzskata, ka bez konkurences pakalpojumu sniedzēju vidū, patērētājiem tiek liegtas iespējas saņemt lētāku, labāku, inovatīvāku un ērtāku pakalpojumu.

„Pie šī jautājuma risināšanas man jāatgriežas atkārtoti – jau esot Rīgas domes deputāte, lūdzu Iepirkumu uzraudzības birojam izvērtēt radušos situāciju. Ir nepieļaujami, ja pašvaldība, kuras pienākums ir radīt uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi un nodrošināt tiesisko paļāvību, rīkojas pilnīgi pretēji – izmantojot varas resursus, izspiest no tirgus veiksmīgi strādājošu uzņēmumu,” norāda ministre.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti