Āra kafejnīcas mēģina sadzīvot ar laikapstākļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lietainā vasara ir izaicinājums arī āra kafejnīcām. Neprognozējamie laikapstākļi ievieš korekcijas gan laika, gan biznesa plānošanā. Uzņēmēji, kuru peļņa ir atkarīga no saules, ir spiesti meklēt alternatīvus risinājumus, lai neciestu zaudējumus.

Āra kafejnīcas mēģina sadzīvot ar laikapstākļiem
00:00 / 05:54
Lejuplādēt

Vasaras sezonā – no aprīļa līdz oktobrim - sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi ver durvis āra terasēm. Rīgas domē par vasaras kafejnīcu terašu atvēršanu līdz šim saņemts 441 iesniegums, kas ir par 45 mazāk nekā pērn, ko domē skaidro ar slikto laiku. Nenoliedzami, peļņa ir uzņēmuma pastāvēšanai svarīgākais nosacījums, kas atkarīgs no klientu skaita.

Pēc kādiem faktoriem cilvēki izvēlas apmeklēt āra kafejnīcas? Lūk, dažas atbildes:

- Vairāk tā kā gribas iekšā, jo ir diezgan vēss… Ja laika apstākļi ļauj, tad izmantojam iespēju un atrodamies ārā. Skats arī ir iekļauts cenā, katrā ziņā – jo skaistāks skats un, ja var atļauties, tad skaidrs, ka forši.

- Izvēlos pēc laika apsākļiem, pēc vides, pēc skata apkārt…

- Tikai labos laikapstākļos.

Šī vasara ir aukstāka kā jebkad, vēsums ir noturīgs, ir sasniegti aukstuma rekordi, sezonas karstākā diena – ap plus 30 grādiem - bijusi vien pavasarī. Vairums uzņēmumu šādos apstākļos cieš zaudējumus. To novērojusi Viesnīcu un restorānu asociācija.

''Šīs vasara mums nāk kā pārsteigums. Protams, esam rēķinājušies, ka vasara var būt lietaina, bet, ka tik daudz un ka jebkura saulaina diena var brīžiem pēkšņi pārvērsties par lietu, tad nu… Vasaras kafejnīcas ir ļoti neaizsargātas šajā ziņā, jo - kā viņas ir uzzīmētas skicē un kādu dokumentāciju sakārtojušas, tādas viņas arī tiek uzbūvētas. Iepriekšējos gadus ir bijusi daudzmaz prognozējamāka saule, tad mēs esam dzirdējuši par veiksmes stāstiem – apgrozījums lielāks, vairāk viesu… Šogad mēs neesam dzirdējuši nevienu veiksmes stāstu. Esam dzirdējuši tikai to, ka kādam ir nokrities apjoms par ceturtdaļu, kādam par trešdaļu.

Ir vietas, kur dzirdēts, ka šovasar ir bijušas tikai 20 dienas, kad  bijusi vispār iespēja turēt vaļā savu terasi,'' klāsta asociācijas direktors Jānis Pinnis.

Noilgojušies pēc saules, katrā puslīdz saulainā dienā cilvēki vairāk, kā ierasts, dodas atpūtā pie ūdenstilpnēm. Šādas dienas par savējām dēvē „Pludmale Cafe” īpašnieks Gatis Pirvics:

''Kad ir saulainās dienas, tad tās ir mūsējās, jo neiespējami ir cīnīties ar neiespējamo. Tie ir Latvijas laikapstākļi."

Restorāns Lucavsalā nereti palicis slēgts, atzīst tā pārstāve Linda Butkus, kas saimnieko arī restorānam piederošajā kafejnīcā „Annas dārzs”:

''Ar Lucavsalu šogad ir grūti tieši laikapstākļu dēļ. Esam patiesībā ļoti vīlušies, jo ir tik maz silto dienu, kad varam strādāt. Ja ir lietains laiks, tad nav vērts vērt vaļā kafejnīcu.''

To, ka lietainajam laikam jāgatavojas laikus, saka restorāna „Muusu Terase” vadītājs Mārtiņš Bērziņš:

''Tu rēķinies ar to, ka laiks ir tieši tāds, kāds viņš ir. Ceri uz labajām dienām, bet visam ir jābūt sakārtotam tā, lai tu arī lietainā laikā spēj strādāt.''

Papildu nojumes, aizslietņi vai kādi citi risinājumi, ko nākas sliet lietus un vēja dēļ, tāpat kā ikviena būve jāsaskaņo pašvaldības būvvaldē. Prasību daudzums ne vienmēr ir uzņēmumiem tīkams, taču, ja gribas pelnīt, noteikumi ir jāievēro. Par to saprotoši izsakās kafejnīcas „Kasdārzā” īpašnieks Ilvars Gudrimovičs:

''Protams, mums te visiem ir izvirzītas kaut kādas prasības pret vizuālo noformējumu un kaut kādām tādām lietām, kas ir normālas un adekvātas. Tā birokrātija ir tāda, kādai tai jābūt, lai katrs nedarītu visu uz savu galvu un lai pilsēta tomēr saglabātu kaut kādu zināmu skatu.''

Viesnīcu un restorānu asociācija novērojusi, ka āra kafejnīcu saimnieki negaidīta lietus vai vēja gadījumā mēdz pamainīt dizaina risinājumus savās terasēs. Asociācija aicina Rīgas domi šādos ārkārtas gadījumos, būt saprotošiem un uzņēmējus uzreiz nesodīt.

''Mēs kā asociācija lūgtu būvvaldi [saprotoši] izturēties pret kādiem risinājumiem, ja kafejnīcu īpašnieki mēģina terasi pasargāt – pārklājot plēves vai izveidojot nobīdes no skices. Ja skice ir uzzīmēta vienā veidā, bet, redzot, ka ir sliktas dienas, tad viņš drusciņ to terasi pārveido. Nevajadzētu uzreiz sodīt vai sūtīt skici pārtaisīt. Ar sapratni izturēties pret tādiem gadījumiem, jo ne jau mēs to darām no brīvas gribas. Ja restorāna īpašniekam laikapstākļi spiež, tad nu ir nepieciešams kaut ko pārveidot,'' skaidro Pinnis.

Veicot vairāk nekā 200 vasaras kafejnīcu apsekošanu, konstatēti vairāki pārkāpumi - neatbilstība projektam, uzsākta terašu būvniecība pirms atļaujas saņemšanas. Tomēr būvvalde esot pretimnākoša, saka pilsētas izpilddirektora palīdze Diāna Evelone:

''Pirmām kārtām izsaka brīdinājumu un aicina novērst, nav tā ka uzreiz uzliek sodus. Tad attiecīgi arī skatās – vai tas ir novērsts vai nav novērsts. Nav mūsu interesēs visus maksimāli sodīt.''

Komunikācija starp uzņēmējiem un būvvaldi notiek, apstiprināja Jānis Pinnis. Nesen ar asociācijas palīdzību panākta vienošanās par atļauju izsniegšanu āra kafejnīcām uz trim gadiem, ja vien projektā nav plānotas izmaiņas. Diāna Evelone stāsta, ka šo pakalpojumu izmantojot maz uzņēmēju, taču cer uz aktivitāti nākamajā sezonā. Saskaņojumus uzņēmēji varēs saņemt arī elektroniski, kas būtiski ļaus ietaupīt laiku. Ja iepriekš bija nepieciešamas vairākas nedēļas vai pat mēneši, tad tagad tas prasīšot vien dažas dienas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti