Dienas ziņas

Sabiedrisko transportu laukos izmanto maz

Dienas ziņas

VUGD pārbauda pieejamību māju pagalmos

Pierobežas novados veicina uzņēmējdarbību

Ar 3 miljoniem eiro cer attīstīt uzņēmējdarbību Latgalē; līdzfinansējums tikai vienam uzņēmumam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Apvienojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF), uzņēmēju un pašvaldības finansējumu vairāk nekā trīs miljonu eiro – Latgalē iecerēts uzlabot uzņēmējdarbības vidi vairākos Latgales novados. Tā dēvētie “Mežvidu tomāti” Kārsavas novadā ir vienīgais uzņēmums, kas līdz šim piekritis ieguldīt projektā savu līdzfinansējumu, kā arī pildīt tā sarežģītos noteikumus, piemēram, būtiski palielināt darbinieku skaitu. Blakus elektrolīnijas sakārtošanai pārbūvēs arī uzņēmējiem un lauksaimniekiem svarīgu ceļa posmu un vairākas ielas.

Elektrolīnijas ierīkošana zem zemes 12 kilometru garumā no Kārsavas līdz uzņēmumam “Latgales dārzeņu loģistika” ir viens no nozīmīgākajiem projekta “Infrastruktūras attīstība uzņēmējdarbības veicināšanai Ludzas, Kārsavas un Ciblas novados” etapiem.

No elektroenerģijas kvalitātes atkarīga praktiski visa uzņēmuma darbība: augu barošanu, laistīšanu un apsildi nodrošina datorsistēmas un lielāko patēriņu rada apgaismojums – augstspiediena nātrija un agro LED lampas.

Līdz šim elektrību Mežvidos nodrošināta tikai ar gaisvadu palīdzību, taču ar to jaudu – vienu megavatu - ir par maz, bieži elektrolīnija ir traucēta un bojāta.

“Ļoti bieži ir pārrāvumi elektrības sagādē. Ja tomātiņiem neiedosi padzert vai paēst pāris stundiņas un ja elektrība jau darbina visus mehānismus, tad tas [pārrāvums] nozīmē, ka tu visu gada darba rezultātu vari pazaudēt pāris stundu laikā,” saka SIA “Latgales dārzeņu loģistika” valdes loceklis Edgars Romanovskis.

Jūlijā, noslēdzoties remontdarbiem, elektrības jauda palielināsies līdz diviem ar pusi megavatiem. Projektā paredzēts arī sakārtot blakus uzņēmumam esošo pašvaldības ceļa posmu 350 metru garumā, uzbūvēt attīrīšanas iekārtas ar pievedceļu. Bet Ludzas un Ciblas novados – savest kārtībā vairākas ielas.

Lai arī dalībai projektā uzrunāti vismaz pieci lielākie Kārsavas novada uzņēmumi, tā dēvētie “Mežvidu tomāti” ir vienīgie, kas piekrita riskēt un pildīt striktos nosacījumus. Viens no tiem – divkāršot pašreizējo 17 darbinieku skaitu.

“Cik tūkstošu vai miljonu dod Eiropas fondi, tikpat arī uzņēmējam jāliek pretī. Plus vēl uz katriem 42 000 apgūtās naudas ir jāgrantē vēl viena darba vieta. (..) Infrastruktūrai, kam ir jāpieder, ka no vienas puses tas ir pašvaldības īpašums,” saka Kārsavas novada domes priekšsēdētāja Ināra Silicka.

Uzlabotā uzņēmējdarbības vide ļaus attīstīties arī citiem pierobežas novadu uzņēmumiem. Bet Mežvidu siltumnīcās nākamsezon uzstādīs vēl vienu LED lampu rindu, kas iegūtās ražas daudzumu palielinās par vismaz 15%. “Pašreiz ir ļoti nopietnā jau sagatavošanas stadijā ir projekti, kas paredz arī Mežvidu siltumnīcu paplašināšanu. Un tas nav iespējams bez papildu elektrības slodzēm. (..) Tāda nopietna ražošana, arī lauksaimnieciskā darbība bez infrastruktūras nav iedomājama,” norāda Romanovskis.

Uzņēmējdarbības infrastruktūras uzlabošanā tas ir pirmais tik liela apjoma projekts, kura īstenošanā apvienojušies trīs pierobežas novadi. Projekts noslēgsies pēc diviem gadiem, un tā kopējās izmaksas ir vairāk nekā trīs miljoni eiro, no kā vairāk nekā pusi finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un valsts dotācijas. 10,5% sedz pašvaldības, bet uzņēmums “Latgales dārzeņu loģistika” 45% apmērā līdzfinansē elektrosadales līnijas slodzes palielināšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti