Anglijā strādājošie tautieši: Latvijā nevienlīdzību mazinās progresīvie nodokļi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kamēr Latvijā diskutē par plānotās nodokļu reformas niansēm, lielākā daļa aptaujāto Lielbritānijā strādājošo tautiešu uzskata - lai mazinātu nevienlīdzību, Latvijai nepieciešams pāriet uz progresīvo nodokļu sistēmu, kā tas ir attīstītajās valstīs.

Apvienotā Karaliste ir piektā spēcīgākā ekonomika pasaulē, tur šobrīd dzīvo aptuveni 100 000 Latvijas valstspiederīgo. Daudziem no viņiem pašiem pieder lielāki vai mazāki biznesi, tāpat daudzi papildus pamatdarbam piepelnās kā pašnodarbinātie. 

Latvijā viņiem reti kuram bija savs bizness, un tagad, salīdzinot abu valstu nodokļu sistēmas, viņi norāda, ka  nevienlīdzību mazinātu progresivitāte nodokļos.

Anna Ozoliņa ir sertificēta grāmatvede un uzņēmēja, Lielbritānijas grāmatvedības un biznesa konsultācijas uzņēmuma “Go Accounting and Business Ltd” (GAAB) īpašniece. Viņa ir darbojusies kā grāmatvede un uzņēmēja arī Latvijā, tādēļ var salīdzināt abas valstis. Annas Ozoliņas pieredze rāda, ka ir ļoti liela atšķirība pat nodokļu inspektoru attieksmē.

“Es vienreiz uzdevu šo jautājumu inspektoram. Es jautāju - kādēļ jūs neķerat visus pēc kārtas, jūs taču redzat, ka lūk, tas cilvēks uz ielas tirgo, viņš taču to dara nelegāli, viņš nekur nav reģistrējies. Viņš saka - jā, nereģistrējās, taču viņš pēc tam pērk, viņš pēc tam maksā PVN, viņš pēc tam atbalsta tos biznesus. Mēs ķeram lielos, mēs ķeram tos, kas patiešām nodara ļaunumu sabiedrībai, mēs neorientējamies uz sīkumiem,” stāsta Ozoliņa.

 “Un tāpēc varbūt Anglijā nav šīs bailes uzsākt uzņēmējdarbību, kas ir Latvijā, jo tur skatās uz katru tavu darbību un uz katru tavu kļūdu, un tas tiek nosodīts,” pieļauj grāmatvede.

“Anglijā ir tā, ka sākumā pakrata ar pirkstu, parāda, kā būtu pareizi, un tad tikai soda. Nav šī sodīšanas tendence sodīšanas pēc,” viņa nosaka.

Nesen Latvijā tika plaši apspriests gadījums ar draudzenes mātes adītās kleitas pārdošanu internetā, par ko izpalīdzētājai nācās skaidroties Valsts ieņēmumu dienestā par nereģistrētas saimnieciskās darbības veikšanu. Atšķirībā no Latvijas Lielbritānijā ir noteikts ienākumu minimums gadā, līdz kuram var droši tirgot gan pašu adītas kleitas, gan citas lietas, un nav nepieciešams reģistrēt uzņēmējdarbību.  

“Anglijā tas ir līdz 500 mārciņām gadā. 500 mārciņas gadā, ja tu tirgo kaut ko, e-bay notirgo, kaut ko uzadi citam un notirgo. Nav ne jāreģistrējas, nav jāatskaitās,” stāsta Ozoliņa.

Latvijā tiek plānots samazināt maksimālo slieksni mikrouzņēmumu apgrozījumam, jo šis nodokļu maksāšanas režīms paredzēts uzņēmējdarbības uzsākšanai. Savukārt Lielbritānijā parasts pašnodarbinātais maksā daudz mazāk un ierobežojumu nav.

Apvienotajā Karalistē strādājošā sertificēta grāmatvede Inta Broka stāsta, ka Lielbritānijā pašnodarbinātais iesniedz visus savus ienākumus, un iesniedz arī visus savus izdevumus.

“Attiecīgi tajā jomā, kur viņš strādā, viņš var arī attiecināt izdevumus, kas attiecas uz viņa darbību. Šo visu saskaitot, var sanākt, ka jums būs arī mīnusi, kas uz nākamo gadu pārcelsies, un tad jums nesanāks vispār neko maksāt, un jūs varat izvēlēties brīvprātīgi, ka jūs samaksāsiet 145 mārciņas gadā, un tas arī būs viss jūsu gada maksājums,” skaidro Broka.

Tātad Anglijā samaksājot tikai 145 mārciņas vai 170 eiro gadā var pretendēt uz minimālo pensiju.

“Tās 145 mārciņas nozīmē, ka jums būs Anglijas minimālā pensija un tās ir jūsu sociālās garantijas par to gadu, ko jūs esat nomaksājis, un tas gads ieskaitīsies jūsu darba stāžā,” stāsta Broka.

Ja pašnodarbinātajam peļņa pārsniedz 8164 mārciņas vai teju 10 000 eiro gadā, tad papildus ir jāmaksā sociālā apdrošināšana 9% no pārsniegtā, savukārt ja peļņa pārsniedz neapliekamo minimumu 11 500 mārciņas vai 13 500 eiro gadā, tad jāsāk maksāt 20% iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Krietni palielinoties peļņai, palielinās arī nodokļi, iedzīvotāju ienākuma nodoklis bagātajiem var sasniegt pat 45%.

Darba ņēmējiem ir tāds pats neapliekamais minimums kā pašnodarbinātajiem, un, pārrēķinot eiro, tas ir aptuveni 1130 eiro mēnesī. Saskaņā ar plānoto nodokļu reformu Latvijā neapliekamais minimums tiks paaugstināts tikai līdz 250 eiro.

“Latvijā sanāk kaut kur trešo daļu apēd nodokļos no minimālās algas. Anglijā sanāk samaksāt tikai simboliskus nodokļus. Plus jāņem vērā, ka vēl ir nodokļu kredīti, var saņemt pabalstus no valsts, ir atbalsts, un līdz ar to tā izdzīvošana ir krietni reālāka nekā Latvijā. Anglijā ar šo minimālo algu vienmēr zināsi, ka būs tas maizes gabals bērnam,” komentē Ozoliņa.

Latvijas jaunajā nodokļu reformā ieplānots, ka pensionāriem neapliekamais minimums būs 250 eiro mēnesī. Tajā pašā laikā Lielbritānijā neapliekamais minimums pensionāriem mēnesī ir 1130 eiro, turklāt viņi papildu saņem bezmaksas veselības aprūpi un bezmaksas zāles, valsts apmaksātu mājokli, transportu par brīvu un citus labumus.

Vēl jāpiebilst, ka īpašuma nodoklis kā tāds Apvienotajā Karalistē neeksistē. Ir jāmaksā pašvaldības nodoklis, taču to maksā cilvēki, kuri dzīvo īpašumā, un atkarībā no konkrētās personas apstākļiem ir iespējams iegūt atvieglojumus vai pat atbrīvojumu no maksāšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti