Alūksnē par Latgales programmas naudu iekārto industriālo teritoriju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai Alūksnes novadā veicinātu uzņēmējdarbību, kā arī piesaistītu jaunus investorus, pašvaldība pirmā ir īstenojusi Latgales programmas projektu uzņēmējdarbības atbalstam. Par piešķirto Eiropas Savienības (ES) fonda finansējumu pašvaldība labiekārtojusi industriālo teritoriju, tur uzceļot arī jaunu ražošanas ēku. Izsolē tā nodota uzņēmumam SIA “Linden”, kas ēkā plāno izveidot šūšanas fabriku.

Īstenojot Latgales programmas projektu, Alūksnes novada pašvaldība veikusi apjomīgus ieguldījumus novada lielākajā industriālajā zonā, lai tā būtu atbilstoša uzņēmēju vajadzībām. Tur uzlabota ielu infrastruktūra, kas būtiska vairāk nekā 35 uzņēmumiem, teritorija aprīkota ar uzņēmējdarbības veikšanai nepieciešamajām inženierkomunikācijām, bet pats galvenais - uzcelta jauna ražošanas ēka.

Tajā darbu drīzumā uzsāks vietējais uzņēmums SIA “Linden”, kas jau astoņus mēnešus eksperimentāli šuj sieviešu apģērbus, nodarbinot piecus cilvēkus. Nu uzņēmēji plāno paplašināties, izveidojot šušanas fabriku un nodrošinot 20 jaunas darbavietas.

“Šī ir iespēja atrast kvalificētu darbu Alūksnē. Visas iekārtas, kas šeit arī ienāks, tās ir visas jaunākās tehnoloģijas. Ar tām tiks veikta apmācība. Tas noteikti ir kaut kas jauns,” saka SIA “Linden” valdes priekšsēdētāja Līva Zariņa.

Alūksnes novadā šobrīd lielākoties darbojas mazi uzņēmumi, tieši tāpēc būtiski radīt tādu vidi, lai tiem ir iespēja paplašināties. Kā uzsver pašvaldībā – pierobežā, kur iedzīvotāju blīvums un ekonomiskie rādītāji ir zemāki, jaunus investorus piesaistīt ir daudz grūtāk. Nepietiekot tikai ar to, ka tiek labiekārtota industriālā teritorija, bet būtiski nodrošināt arī atbilstošas ražošanas telpas, lai saimniecisko darbību uzņēmējs var uzsākt uzreiz.

“Mēs atrodamies pietiekoši tālu no ostām, no galvaspilsētas. Mums ir jārada atbilstoša infrastruktūra, pat jāizbūvē publiskās ēkas, ko nodot viņiem biznesam. Tas ir tas burkāns, ar ko mēs varētu piesaistīt jaunus uzņēmumus,” saka Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers.

“Mēs arī redzam to citās valstīs, ka uzceļ diezgan lielu angāru. Un tu faktiski vari iet un uzreiz sākt savu biznesu. Tādā veidā uzņēmējs atbrīvo līdzekļus savā daļā investīciju, kas ir labs atspēriens,” saka Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne.

Projekta kopējās izmaksas ir 2,37 miljoni eiro, no tiem 1,83 miljoni ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums. Līdzīga industriālo telpu un teritoriju izveide plānota arī Smiltenē, Valmierā, Balvos, Rēzeknē un citviet Latgalē, bet Krāslavā uz pašas robežas iecerēts izveidot loģistikas parku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti