Panorāma

"Dejas Lūnasas svētkos" Latvijas Nacionālajā teātrī

Panorāma

Aizdomas par pasūtījuma slepkavību

Aizvadīts pirmais mēnesis ar eiro

Aizvadīts pirmais mēnesis ar eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vēl tikai pirms mēneša Latvijā, svinot Jaunā gada atnākšanu, fanfaru pavadībā no bankomāta tika izņemta pirmā eiro banknote. Atbildīgās amatpersonas jau palielījušās, ka Latvija eiro ieviešanas sekmēs uzstādījusi kārtējo latiņu citām topošajām eirozonas valstīs. Tikmēr uzņēmēji norāda, ka pavisam bez problēmām tomēr nav izticis.

Svinīga pirmās banknotes izņemšana un pēc tam sekojošs grūts darbs, mainot latus pret eiro. Lai gan pirmās divas janvāra nedēļas dubultās naudas aprites laikā nav bijušas vieglas, kopumā tas aizritējis sekmīgi.

„Gada sākumā viens no lielākajiem izaicinājumiem bija saistīts ar monētu nešanu uz banku. Man bija iespēja ielūkoties tajās telpās, kādā veidā un kādā formātā un iepakojumā tās monētas mums tiek atnestas. Ticiet man, tur bija jābūt ar nopietnu seju, jo tika mainītas lielas naudas summas, tie bija koferi, burkas un kurpju kastes un saldējumu trauki,” atceras SEB Bankas korporatīvo komunikāciju vadītāja Agnese Strazda.

Mazajiem veikaliem eiro ieviešana gan nav iztikusi bez problēmām.

"Tas, ko es varētu pateikt, ka, mūsuprāt, Latvijas Banka nepareizi saplānoja vai vispārneplānoja naudas sortimentu gan monētām, gan banknotēm. Mums ir pārāk daudz sīknaudas. Diemžēl komercbankas par sīknaudas ieskaitīšanu kontā prasa lielu komisijas maksu, un mums trūkst 5 eiro un 50 eiro banknotes pašlaik. Man liekas, kaLatvijas Banka tādējādi nesekoja līdzi naudas sadalījumam, kad to pludināja iekšā tirgū," piebilst Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

Latvijas Bankas pārstāvji gan norāda, ka par to, kāda nomināla naudas zīmes tiek iepludinātas tirgū, līdzatbildīgi ir arī paši uzņēmēji.

„To, kāda nauda savukārt ir apgrozībā, kādi nomināli banknošu, monētu un cik no katra, to nosaka naudas lietotāju pieprasījums. Ja veikalnieks savai bankai prasa savai bankai – man lūdzu rīt piegādājiet 100 piecu eiro banknotes un 200 divu eiro monētas, tad banka šo daudzumu prasa Latvijas Bankai un arī dabū no Latvijas Bankas šo daudzumu un tā tas sasniedz tirgotāju,” norāda bankas pārstāvis Mārtiņš Grāvītis.

Pāreja uz eiro nav bijusi lēta. "Maxima" veikalu tīklam tā izmaksājusi 100 tūkstošus latu jeb 142 tūkstošus eiro, bet Latvijas Tirgotāju asociācijas biedriem četrus miljonus latu jeb  bet 5,69 miljonus eiro. Bankām pāreja uz eiro gan bijusi dārgāka.

Pāreja uz eiro bankām likusi pārskatīt arī ienākumu avotus, jo krietni lētāki kļuvuši pārskaitījumi eiro valūtā, arī par latu konvertāciju uz eiro vairs netiek iekasēta komisijas maksa. Šī iemesla dēļ SEB bankas ienākumi sarukuši par 5-7%.

Lai gan iepriekš izskanējuši brīdinājumi par iespējamu eiro viltojumu pieplūdumu, šādu gadījumu nav daudz. Veikalos bijuši divi gadījumi, kad negodīgi pircēji mēģinājuši norēķināties ar eiro banknošu kopijām. Tāpat konstatēti daži gadījumi, kad pircēji pārdevējam kā eiro monētas mēģinājuši dot Brazīlijas sentavo, kas vizuāli līdzinās eirocentu monētām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti