800 pensionāri ar invaliditāti nomirst, pirms sagaida no valsts nodokļu atmaksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

2016.gadā vairākiem tūkstošiem pensionāru ar invaliditāti, automātiski nepiemērojot viņiem pienākošos atvieglojumus, tika izmaksāta mazāka pensija, nekā faktiski pienāktos, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole.

Rezultātā ik mēnesi esot ieturēts vidēji par 12,40 eiro lielāks iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Pensionāriem tiek prasīts aizpildīt elektroniskās algas nodokļa grāmatiņas Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā, kur jānorāda informācija par invaliditāti, kas jau ir gan Valsts ieņēmumu dienesta, gan Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, kas aprēķina pensijas, rīcībā.

Taču vairāk nekā 800 no šīm personām 2016.gadā ir mirušas un nevarēs izmantot tiesības iesniegt ienākumu deklarācijas, lai saņemtu pārmaksāto iedzīvotāja ienākuma nodokli, paziņojumā medijiem norāda Valsts kontrole.

Tikmēr Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu pārvaldes direktora pienākumu izpildītāja Ilze Jankova norāda, ka šādu kārtību nosaka likums, nevis dienests: “Uzskatām, ka Valsts kontrole ir nekorekti sniegusi šo informāciju, jo

Valsts ieņēmumu dienestam, pamatojoties uz regulējumu, nav tiesību personas vietā informēt šo ienākumu izmaksātāju par invaliditātes statusu.

VID Nodokļu pārvaldes direktora pienākumu izpildītāja Ilze Jankova
00:00 / 00:19
Lejuplādēt
[..] Diemžēl arī šī invaliditāte ir uzskatāma par sensitīviem personas datiem, kur pēc būtības ir jābūt vai nu attiecīgam regulējumam vai fiziskas personas piekrišanai, lai mēs šo informāciju varētu sniegt tālāk.”
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti