Eiropas Komisijā diskutē, kā uzlabot dažādas kvalitātes pārtikas uzraudzības sistēmu atbildīgajās valstu iestādēs. Vairāku dalībvalstu patērētāji ir sūdzējušies, ka viena zīmola pārtikas produktiem ir atšķirīga kvalitāte dažādās valstīs.
Runa ir par produktiem, kurus tirgo pēc tā dēvētiem dubultajiem standartiem - marķē vienādi, taču saturs patiesībā dažādās valstīs atšķiras un tādējādi maldina patērētāju.
Tieslietu komisāre Vera Jourova norādīja, ka Eiropas Komisija ir izveidojusi vadlīnijas, ko iestādes var izmantot, lai problēmu mazinātu.
“Komisijas uzdevums tagad ir kopīgas produktu testēšanas metodes izveide, jo mēs dzirdam sūdzības no tirgotājiem un ražotājiem, ka ir dažādas metodoloģijas produktu testēšanai dažādās dalībvalstīs un rezultāti nav pietiekami salīdzināmi. Tāpēc plānots ieguldīt ap vienu miljonu eiro jaunas vienotas metodoloģijas izstrādē, ko līdz gada beigām sagatavos Eiropas pētījumu centrs,” stāstīja Jourova.
“Komisija palīdzēs dalībvalstīm veikt vienotu pārtikas produktu pētījumu, pēc vajadzības tai jābūt pārrobežu sadarbībai ar kolēģiem no pārtikas uzraudzības iestādēm,” pauda Jourova.
Dubultie standarti pārtikas produktos no Latvijas iedzīvotāju puses pagaidām gan netiek izcelta kā aktuāla problēma, vērtēja Patērētāju tiesību aizsardzības centra vadītāja Baiba Vītoliņa.
Viņa atzina, ka centrs nav saņēmis sūdzības par dažādu preču kvalitāti, bet tas gan nenozīmē, ka šādas problēmas nav, jo ne vienmēr patērētāji sūdzas, turklāt nekur normatīvajos aktos nav noteikts, ka nedrīkst būs atšķirības kvalitātē, noteiktas vien drošības prasības.
Līdz ar Eiropas Komisijas vadītāja Žana Kloda Junkera aktualizēto problēmu Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) septembra otrajā pusē sāka pārbaudīt Latvijā tirgoto ārvalstīs ražoto saldumu, piena un kafijas produktu atbilstību analogiem Rietumeiropā tirgotajiem produktiem. PVD pārstāve Tatjana Marčenkova piekrita, ka Eiropai jāsāk ar vienotu dubulto pārtikas standartu izpētes sistēmu.
PVD rezultāti par 20 atlasītajiem produktiem varētu būt līdz oktobra beigām.
Eiropas Komisija pagaidām nerunā par konkrētiem pārtikas preču zīmoliem, bet līdz ar pārtikas sistēmas stiprināšanu vēlas, lai starptautiski zīmoli ceļ to produktu kvalitāti, kur tā ir šobrīd zema vai arī atšķirīgas preces marķē citādi.