Vienā no Briseles iecienītākajām kebabu ēstuvēm Briseles centrā trešdien, 12. decembrī, viss ir, kā ierasts. No televizora skan popmūzika, darbinieki cep kartupeļus, vitrīnā ir sakrauti sīki sasmalcināti dārzeņi un salietas dažādas mērces, bet uz vertikāliem iesmiem griežas divi gaļas kluči.
Tieši šī gaļa, ko izmanto kebabu pagatavošanai, pēdējā laikā ir izraisījusi kaismīgas debates Eiropas Parlamentā un arī vairākās valstīs. Daudzi deputāti no zaļo un sociāldemokātu grupas, tostarp arī dāniete Kristela Šaldemoze, iestājās pret Eiropas Komisijas (EK) ieceri atļaut pievienot šai gaļai fosfātus.
“Mēs esam pret fosfātu izmantošanu kebabos, kamēr nav pārbaudīta to ietekme uz veselību,” sacīja Šaldemoze. “Un arī tehnoloģiski tas nav nepieciešams, jo Eiropā ir nopērkami daudzi garšīgi kebabi, kuriem netiek pievienoti fosfāti. Tādēļ ir pilnīgi iespējams iztikt bez fosfātiem pārtikā,” norādīja EP deputāte.
Eiroparlamentāriete norāda uz atsevišķiem pētījumiem, kas runā par to, ka fosfātus saturošās pārtikas piedevas var veicināt sirds un asinsvadu slimības.
Tomēr dalībvalstu pārtikas eksperti un arī Eiropas Komisija norāda, ka mazās devās fosfāti ir nekaitīgi un to pievienošana saldētai kebabu gaļai ir nepieciešama, lai tā vienmērīgi sasaltu un pēc tam arī tikpat vienmērīgi ceptos. To norādīja Tautas partijas grupas deputāte no Vācijas Renāte Zommere.
“Bez fosfātiem nevar uztaisīt kebabu. Tas būtu vienkārši gaļas klucis, kas no ārpuses ir apdedzis, bet iekšpusē jēls. Jūs ar savu priekšlikumu vēlaties, lai Eiropā vairs nebūtu kebabu,” pauda Zommere. “Bet mēs to nevaram pieļaut. Mēs to nevaram nodarīt mūsu iedzīvotājiem. Tādēļ mēs gribām izglābt kebabu,” sacīja eiroparlamentāriete.
Priekšlikums aizliegt fosfātu pievienošanu kebabu gaļai izraisīja plašu rezonansi Vācijā, kur šis ēdiens ir visai populārs. Te gan jāsaka, ka Vācijas likumi jau tagad liedz fosfātu izmantošanu kebabu gaļā. Bet lielās pilsētās šīs ēdiens tik un tā ir nopērkams gandrīz uz katra stūra. Tādēļ rodas jautājums, vai šīs vielas līdz šim pievienoja nelegāli? Vai arī tomēr bez fosfātiem var iztikt? To atzīmēja arī Zaļo grupas deputāts no Beļģijas Barts Stāss.
“Pēdējā laikā ap šo ir saceltas lielas kaislības. Bet pastāv jau alternatīvas, ko var izmantot fosfātu vietā,” pauda Stāss.
Tomēr gala balsojumā deputātu vairākums ar trīs balsu pārsvaru atļāva fosfātu pievienošanu kebabiem. Bet šīs pārtikas piedevas pretinieki sola nepadoties un turpināt sekot zinātnieku atzinumiem par fosfātu izmantošanu pārtikā un to ietekmi uz veselību.