Rīta Panorāma

Intervija ar pianistu Ričardu Klaidermanu

Rīta Panorāma

Intervija ar Artūru Putrāli

Žaņa Lipkes muzejā iestudēta izrāde "Persiešu valodas stundas"

Žaņa Lipkes muzejā iestudēta izrāde «Persiešu valodas stundas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Izrādē nekas netiek parādīts brutāli, viss tiek atstāts cilvēkam, lai viņš pats saprot – vai viņš vēlas piedalīties tajā fantāzijā vai ne. Un pārējais ir aizraujošs stāsts – kā cilvēki satiekas nebeidzamajā ellē un kāda ir viņu domāšana, ” jauno iestudējumu „Persiešu valodas stundas” par neparastām upura un bendes attiecībām nāves nometnē raksturo aktieris Rihards Lepers. Izrādi “Persiešu valodas stundas” Žaņa Lipkes muzejā iestudē režisors Genādijs Ostrovskis, kurš ir arī šī darba dramaturgs. Pirmizrāde paredzēta 10.novembrī.

Godalgotā krievu dramaturga un kinoscenārista Genādija Ostrovska (Maskava) lugas "Persiešu valodas stundas" pamatā ir viņa izdomāta epizode no izcilā poļu-ebreju rakstnieka Bruno Šulca (1892-1942) dzīves.

Izrādes centrā - rakstnieks, mākslinieks Bruno Šulcs, kuru 1942.gadā Drohobičā nošāva vācietis Ginters. Izrāde vēsta par Bruno un viņa slepkavu. Dzīvē, kuru dramaturgs viņiem izdomājis pēc liktenīgā šāviena, par savādajām attiecībām starp upuri un bendi. Te saplūst traģēdija un groteska, vīriešu un sieviešu dzimumi, mūzika un klusums, lamas un poēzija.

"Didaktikas šeit nav. Nē," saka Elita Kļaviņa. "Tas ir stāsts par to, ka noziegums nepazūd. Kaut kur kosmosā tas ir joprojām un kaut kā ietekmē nākamās paaudzes, ietekmē mūs."

Izrādes "Persiešu valodas stundas" darbība notiek koncentrācijas nometnē, kur uzraugs Ginters starp ieslodzītajiem meklē cilvēku, kas varētu viņam iemācīt persiešu valodu. Tas ir viņa sapnis kopš bērnības. Nometnē lielākoties ir ebreji, neviens nezina persiešu valodu. Tāpēc viņi visi dodas uz krāsni. Ebrejs Bruno Šulcs ļoti grib dzīvot. Vēl vairāk viņš grib izglābt savu mazo dēlu, kurš ir nometināts bērnu nometnē kaimiņos. Un viņš uzņemas iemācīt Ginteram persiešu valodu.

Izrāde notiek Žaņa Lipkes - 2.pasaules kara laika ebreju glābēja - memoriālā muzeja telpā, kas tikusi īpaši piemērota šīs lugas iestudēšanai.

"Persiešu valodas stundas" tiks spēlētas pamīšus latviešu un krievu valodā. Iestudējuma pirmizrāde Lipkes muzejā latviešu valodā notiks 10.novembrī, krievu valodā - 17.novembrī. Izrāde nav ieteicama bērniem, jaunākiem par 14 gadiem. Skatītājiem nepieciešama drosme un atvērtība, norāda izrādes veidotāji.

Genādija Ostrovska (dz.1960) filmu scenāriji ir saņēmuši virkni prestižu kino balvu, pēc tiem savas filmas veidojuši tādi režisori kā Pāvels Lungins, Valērijs Todorovskis, Filips Jankovskis un citi.

Izrādes komanda: dramaturgs un režisors Genādijs Ostrovskis (Maskava), aktieri Elita Kļaviņa (JRT), Rihards Lepers, Marija Daņiļuka (Maskava), Jolanta Strikaite-Lapiņa, scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu un animācijas māksliniece Velta Emīlija Platupe, komponists Jēkabs Nīmanis, horeogrāfe Agate Bankava, gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko (Dailes teātris), producenti Māris Gailis un Henrieta Verhoustinska.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti