Kultūras ziņas

Vērienīgākā vācu mākslas izstāde Latvijā

Kultūras ziņas

Kritiķi aizvadītajā sezonā slavē Nacionālo teātri

Raiņa "Spēlēju, dancoju" Valmiermuižā

Valmieras vasaras teātra festivālam top Raiņa «Spēlēju, dancoju»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valmieras vasaras teātra festivālā, kas norisināsies augusta sākumā, kā skaļākais notikums iecerēts režisora Mārtiņa Eihes mūzikas un dejas iestudējums “Spēlēju, dancoju”. Izrādi varēs vērot zem klajas debess Valmiermuižā, Laidara teātrī “Arēna”. Šobrīd noris spraigs mēģinājumu process.

Valmiermuižas Laidara teātris “Arēna” ir kā radīts Raiņa varoņu naktij ar velniem un maskām. Jau pavisam drīz šeit tiks uzceltas tribīnes skatītājiem, akmeņainais pagalms izlīdzināts un nobērts ar mulču. Kristina Brektes scenogrāfijai būs jārada iespaids par pazemes pasauli.

"Šī vieta mūsu izrādei jau iedod daļu no atmosfēras diezgan precīzi," atzīst izrādes režisors Mārtiņš Eihe. "Tā kā mūzika ir diezgan krāšņa, tad mēs mēģinām arī izpausties krāšņi."

Līdz pirmizrādei vēl daudz mēģinājumu, kuros latviskās dejas un dziedāšanas prasmes Valmieras teātra aktieri apgūst kādā no Valmieras skolu zālēm.

"Kopumā tas darbs tiek veidots tā, ka visi domā un visi piedalās, un kopumā tas iedod to jaudu un enerģiju; es ceru un zinu, ka mēs to novedīsim līdz galam," pārliecināta ir vokālā pedagoģe Zane Šmite

Viena no Raiņa dīvainākajām, simboliem piesātinātākajām lugām ”Spēlēju, dancoju”, kas nodēvēta par “Velna nakti piecos cēlienos”, pirms piecpadsmit gadiem iedvesmojusi grupu “Iļģi” sacerēt spēcīgu rituālu mūziku. Simboliska būs arī Krišjāņa Santa veidotā horeogrāfija.

"Tur varbūt ne tik ļoti būs rituālu dejas, bet ļoti daudz interpretācijas par rituāliem, par latviešu dančiem, interpretācijas par latviešu etnogrāfiju," stāsta horeogrāfs Krišjānis Sants.

Iestudējumā "Iļģu" mūzika spilgti apspēlē galvenā varoņa Tota spēju ziedoties citu labā.

"Tots nav Aleksis no Skroderdienām, tas nav cietējs. Es vienā brīdī viņu sajutu, ja no pasakas ņem, kā Kurbadu. Viņš nav šķīstais, pareizais," saka Tota lomas atveidotājs Kārlis Neimanis.

Iespēja izdzīvot Raiņa fantāziju mistērijas Valmiermuižas Laidara teātrī skatītājiem būs iespēja tikai trijos augusta sākuma vakaros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti