Valmieras vasaras teātra festivālā pirmatskaņos izrādi «Purva bridējs. Ciltskoks.»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valmieras vasaras teātra festivālā paralēli ģimenes un bērnu programmai pirmizrādi piedzīvos skaņas izrāde, audiāla instalācija koncerta formā – versija par R. Blaumaņa noveli "Purva bridējs. Ciltskoks". Tās pirmatskaņojums bija paredzēts un radīts pirmajam festivālam pagājušajā gadā, bet dažādu iemeslu dēļ nenotika, informē festivāla organizatoru pārstāve Lija Ozoliņa.

Izrādi  veidojis komponists Kristaps Pētersons sadarbībā ar Valmieras un Jaunā Rīgas teātra aktieriem, piedaloties izciliem mūzikas profesionāļiem, kas plaši zināmi ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām. Izrādes pirmatskaņojums notiks 4. un 5. augustā Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parkā. 

Iestudējuma pamatā ir elektroakustisks skaņdarbs, kura centrā atradīsies cilvēku balsis no solo līdz korim visdažādākajās niansēs, savukārt izrādes perifēriju veidos vides trokšņi.

Darba tapšanā piedalījušies liela daļa Valmieras teātra aktieru – Ieva Puķe, Ivo Martinsons, Svetlana Bless, Januss Johansons, Aigars Vilims, Skaidrīte Putniņa, Ilze Lieckalniņa, Aigars Apinis, Tālivaldis Lasmanis un Dace Everss, Varis Piņķis no Jaunā Rīgas teātra, kā arī Latvijas Nacionālās operas un baleta solisti Armands Siliņš, Ieva Parša, Latvijas Radio kora, "Kremerata Baltica", orķestra "Rīga", Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra, Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķi un vēl citi, kopumā teju 40 mākslinieku.

"Lasot Blaumani, šķiet, ka tur runā mani senči. Runā skaidri un saprotami. Nedaudz citādākā valodā, tomēr par tām pašām lietām, kuras ietiecas arī mūsdienās. Viņu runas intonācijas ir melodiskas, viņu runas ritma spēks suģestē un ievelk sevī.

Un tās ir būtiskas lietas, par kurām runā Blaumanis – piemēram, par mīlestību, nodevību, gribasspēku. Un tie notikumi, kuros šīs lietas ievērptas, ir svarīgi – kaut vai saderināšanās ar nemīlētu cilvēku.

Audiālajā instalācijā kopā ar aktieriem un dziedātājiem mēģināšu to materializēt. Ļoti precīzi un uzmanīgi – vārds vārdā. Netiks likts klāt nekas cits kā vien vides skaņas – tās, kuras Blaumanis pats ir ierakstījis savā darbā," stāsta komponists Pētersons.

Iestudējumu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Valmieras pilsēta.

Valmieras vasaras teātra festivāls šogad notiks no 4. līdz 6. augustam un pamatā būs veltīts bērniem, jauniešiem un ģimenēm, tajā pirmizrādes piedzīvos septiņi iestudējumi. Turpinot pērn veiksmīgi iesākto tradīciju, izrādes tiek veidotas īpaši šim notikumam un norisināsies dažādās vietās pilsētvidē – pagalmos, pazemes autostāvvietā, mežā, mēbeļu veikalā un citviet. Paralēli izrāžu programmai būs arī brīvdabas kino vakari, pagalmu spēļu čempionāts, gastronomiskie piedzīvojumi un diskusijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti