Kultūras ziņas

Skandināvu mitoloģija komiksos

Kultūras ziņas

Rīgā uzstājas Antonio Sančezs

Raiņa revolucionārā dzeja Valmieras teātrī

Valmieras teātrī skan Raiņa revolucionārā dzeja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valmieras teātrī 1. decembrī pirmizrādi piedzīvojis režisora Reiņa Suhanova iestudējums “Vētras sēja”, kas noslēdz Raiņa un Aspazijas 150. jubilejai veltīto dzejas iestudējumu triloģiju. Izrādes pamatā ir Raiņa 1905. gada revolūcijas laikā tapušais dzejoļu krājums, un radošā komanda savai lasījuma versijai par šiem dzejoļiem devusi žanra apzīmējumu – “kliedziens vienā daļā”.

Laikā, kad pasaule piedzīvo skarbas pārmaiņas, režisors Reinis Suhanovs nevarēja iedomāties iestudēt ko dekoratīvu. Dzejas izrāde “Vētras sēja” ir mūsdienīgs vēstījums un aicinājums ieklausīties notiekošajā, pamest komforta zonu, ko savas ērtības dēļ bieži vien neesam gatavi mainīt arī apkārtējās vides izmaiņu iespaidā. Izrāde, kurā režisors nevairās pieminēt aktuālos notikumus Latvijā un pasaulē, ir kā kliedziens pēc uzmanības.

"Es sapratu, ka tas ir viens fantastisks materiāls, kas ir pašiem, kas ir par aizraušanos ar idejām, vēlmi mainīt visu apkārtējo, lai saprastu, ka jāmaina ir galva un jābūvē revolūcija ir galvā sev, savā attieksmē pret apkārtējiem. Iespējams, tas ir tas ceļš, kā kaut ko var izdarīt," skaidro režisors Reinis Suhanovs.

Savdabīgā, režisora paaudzei tuvā estētikā, pagrīdes un pankroka mūzikas stila valodā savus kliedzienus, trokšņus un sāpi pauž aktieri Mārtiņš Meiers, Kārlis Neimanis un Māris Bezmers. Viņi simbolizē vīriešus spēka gados, kuri iemieso šobrīd pasaulē valdošo ārdošo spēku un apjukumu.

"Joprojām esmu uz tāda viļņa, un tie bija pārdzīvojumi pozitīvā nozīmē, jo brīžiem jūties kā pagrīdē, un tās vētras sēja tiešām tiek iesēta un gribas celties kājās un iet kaut ko darīt, un citā brīdī tu jūti, kāds tur ir dziļums un cik daudzveidīgi un mūsdienīgi var piemeklēt tās aktualitātes. Rainis ir mūžīgs," saka skatītājs Andris.

"Šajā izrādē ir vairāk nekā citās, arī Rīgas teātru izrādēs, saklausāms un dzirdams Raiņa vārds, ļoti precīzi tiek runāts, lasīts un uztverams," vērtē skatītāja Ināra.

Rainis savā krājumā “Vētras sēja” apdzied vētras dabā, pēc kurām seko kā jauna dzimšana. Izrādē akcentēta vētra cilvēku galvās, kas, nerodot mierinājumu, var nest tikai lielu postu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti