Kultūras ziņas

Dejas izrāde pēc Ibsena lugas

Kultūras ziņas

Izvēlēta "Gada glezna"

Valmieras teātrī iestudēta Remarka "Triumfa arka"

Valmierā - «Triumfa arka»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valmieras drāmas teātrī Varis Brasla iestudējis vienu no Ēriha Marijas Remarka pazīstamākajiem darbiem – "Triumfa arka". Ražisors atzīst – aizraušanās ar Remarka daiļradi sākusies jaunības gados, taču tā joprojām viņam ir tuva, tāpat kā rakstnieka personība. Pirms astoņiem gadiem režisors Valmierā jau iestudēja Remarka pazīstamāko darbu "Trīs draugi".

Remarks ir lielisks cilvēku pētnieks, kurš turklāt savus novērojumus spēj meistarīgi ietērpt vārdos. Tā saka režisors Varis Brasla, kuru Triumfa arka saistījusi tajā attēloto interesanto raksturu dēļ. Režisoru vienmēr interesējis šis starpkaru laiks, un tas, kādu ietekmi uz cilvēkiem un viņu rīcību tas atstāj.

Tādi apstākļi ļoti noliek to robežu, kas ir kādā pusē. Un asāk nāk laukā gan cilvēku daba, cilvēku raksturi. Asāk nāk laukā, nekā tādā sadzīviskā plūsmā, kad lielākais notikums ir, kad nokrīt lāsteka no jumta," stāsta režisors Varis Brasla.

Galvenajā – ķiruga Ravika lomā šoreiz divi aktieri – Mārtiņš Liepa un Kārlis Freimanis. Raviks, kurš bijis spiests bēgt no fašistiskās Vācijas nonācis Francijā, un tur, lai arī nelegāli, bet turpina strādāt savā profesijā, palīdzot dzīves pabērniem. Mārtiņš Liepa savu varoni raksturo kā labsirdīgu, drosmīgu, ironisku, bet tajā pašā laikā arī nelaimīgu cilvēku.

Viņš ir no tās zudušās paaudzes, nu no tiem, kam nav ne tās dzimtenes vairs ne kas. Viņš arī nevar vairs dabūt to, ko viņš gribētu. Jo viņš cilvēkiem nevar neko dot, līdzcilvēkiem. Tāpēc viņam nav ģimenes, viņam nav, ko piedāvāt," atklāj aktieris.

Savukārt Elīna Vāne par savu atveidoto aktrisi Žoannu saka – tādas sievietes man nepatīk, tāpēc pirmkārt nācies piestrādāt pie tā lai izprastu un iemīlētu šo tēlu.

Es sāku domāt, ka tieši tas, ka man nepatīk, iespējams, nozīmē, ka manī pašā ir daudz no tā. Ka es lasot un arī strādājot pie tā ieraugu kaut kādus savus nesmukumus. Bet es nezinu, vai tas manā dzīvē kaut ko mainīs," spriež Vāne.

Aktrise atzīst – tas, ka galveno lomu atveido divi aktieri, viņas uzdevumu padara grūtāku, jo katru reizi no jauna jāpielāgojas partnerim. Tāpat zināms izaicinājums būs skatītāju tuvums, jo šajā izrādē apaļā zāle ieguvusi jaunu izkārtojumu. Izrādei scenogrāfiju veidojis Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece – Anna Heinrihsone, mūziku sarakstījis Emīls Zilberts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti