Kultūras ziņas

Laikmetīgās dejas festivāls Lūznavas muižā

Kultūras ziņas

Kristīnes Opolais koncerts Dzintaros

Rīt sākas Valmieras vasaras teātra festivāls

Valmierā sāksies vasaras teātra festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valmierā piektdien, 4. augustā, sāksies Valmieras vasaras teātra festivāls, kā uzmanības centrā būs bērni, jaunieši un ģimenes. Radošie prāti lielajiem un mazajiem piedāvās iespēju īpaši festivālam radītos jauniestudējumos kopā ar teju visu Latvijas teātru aktieriem ielūkoties apslēptā pazemes bunkurā, izzināt ūdens noslēpumus, iekāpt bērniem aizliegtajā zonā – pavisam īstā naktsklubā, piedzīvot izrādi mēbeļu veikalā. 

Pavisam pamatoti otro augustu pēc kārtas Valmieru uz trim dienām Latvijas kartē var iezīmēt kā jaunrades un mākslas galvaspilsētu, jo šeit caur īpašajām Valmieras vasaras teātra festivāla brillēm iespējams paraudzīties uz teātri, kas klasiskajā izpratnē būtu ļoti dārgs un ierastajā vidē pat neiespējams.

Šoreiz programma un festivāla septiņi jauniestudējumi fokusējas uz mazākajiem skatītājiem, kuriem, piemēram, režisors Kārlis Krūmiņš ar komandu gatavo piedzīvojumus mežā uzbūvētā štābiņā, kas iekārtots arī ar teātra un mājas bēniņos atrastām lietām.

''Protams, tā izrāde, arī teksts ir radīts mēģinājuma procesā un tad visas tās lietas, kas ir šajā izrādē, vairāk vai mazāk ir no mūsu bērnības un no tiem notikumiem un iespaidiem, kādi mums ir bijuši un tad te ir kaut kā iesakņojušies un izveidojuši noslēpumiem pilnu izrādi. Jo tā intriga, kas tad tur notiek, turas līdz pat pēdējam brīdim,'' sacīja režisors Kārlis Krūmiņš.

Šī esot iespēja radošajiem prātiem kārtīgi izdauzīties – teic festivāla direktors Reinis Suhanovs, kurš uz Valmieru uzaicinājis teju visu Latvijas teātru pārstāvjus.

"Lai parādītu to teātra daudzveidību, ka teātris nav tikai tas, kas notiek ziemā melnajā kastē, bet ka arī vasarā ārā var notikt pilnasinīgas izrādes. (..) Daudzdzīvokļu mājas ir kļuvušas par scenogrāfiju, Valmieras komunāldienesta traktori ir kļuvuši par aktieriem (..)," sacīja Suhanovs.

To nekad nevarētu īstenot teātrī – par izvēlēto neparasto izrādes vietu  – ugunsdzēsēju depo, mašīnu mazgāšanas telpu saka režisore Inga Tropa. Viņa ar kolēģiem zinātniski mītiskā stāstā šķetinās nebūt ne vienkāršos ūdens noslēpumus.  

"Soli pa solim mēs iepazīstam ūdens ceļu, ciklu, agregātstāvokļus un to, kāda tam ir sasaiste ar pašu cilvēku. Ka patiesībā arī viņš ir tāds dzīvs ūdens un milzīgs okeāns, par to, kā pirmā dzīvība rodas ūdenī, un pieskaramies arī tādām mazliet ezoteriskām lietām kā zudušās civilizācijas, tai skaitā – senā Atlantīda,'' sacīja Tropa.

Taču Elmārs Seņkovs duetā ar Paulu Iklāvu visgrūtāk sasniedzamajai auditorijai mēģinās parādīt, ka teātris var būt arī stilīgs, un aicinās pirms pilngadības ienākt aizliegtajā zonā – pavisam īstā naktsklubā.

Līdzās bērnu programmai Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parkā notiks arī pērn atceltās Kristapa Pētersona skaņas izrādes „Purva bridējs. Ciltskoks” pirmatskaņojums, stāsta Suhanovs.

„Kristaps izvēlējās samērā sarežģītu tehniku, kā šo stāstu atnest līdz klausītājam. Respektīvi, izrāde notiek meža pļavā, skatītāji sēž pļavā un apkārt viņiem ir 46 skandas dažādos augstumos, dažādos attālumos, un caur šīm skandām skatītājiem tiek uzburta „Purva bridēja” pasaule, un tur darbojas ne tikai aktieri ar savām balsīm, bet arī mūziķi - mākslinieciskais ansamblis ir tuvu pie 40 cilvēkiem," saka Suhanovs. "Aprēķināts ir tā, ka tas iesākas, kad ir krēsla, bet noslēdzas tad, kad ir tumsa. Tas ir skanisks piedzīvojums, tiek veidota saspēle starp Kristapa skaņas pasauli un dabas pasauli," norāda Suhanovs.

Valmieras vasaras teātra festivāla direktors Reinis Suhanovs par festivāla programmu
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

Festivāls Valmierā norisināsies līdz pat svētdienai, un šovakar pēc saulrieta pašā pilsētas centrā to iesildīs brīvdabas kino programma, kuru veidojusi bērnu žūrija.

Jau vēstīts, ka Valmieras vasaras teātra festivāls šogad notiek no 4. līdz 6. augustam, tajā pirmizrādes piedzīvos septiņi iestudējumi. Turpinot pērn veiksmīgi iesākto tradīciju, izrādes tiek veidotas īpaši šim notikumam un norisināsies dažādās vietās pilsētvidē – pagalmos, pazemes autostāvvietā, mežā, mēbeļu veikalā un citviet. Paralēli izrāžu programmai būs arī brīvdabas kino vakari, pagalmu spēļu čempionāts, gastronomiskie piedzīvojumi un diskusijas.

Valmieras vasaras teātra festivāls pirmo reizi notika 2016. gadā, tas tika atzinīgi novērtēts gan profesionāļu, gan skatītāju vidū, un saņēmis arī Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvu „Kilograms kultūras 2016” kategorijā „Gada pārsteigums”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti