Dienas notikumu apskats

Koalīcija atbalstīs Čakšu veselības ministres amatā

Dienas notikumu apskats

Notāru reformā pieļauj atkāpes no sākotnējā plāna

"Spēlmaņu nakts" nominācijās dominē Nacionālais teātris

«Spēlmaņu nakts» nominācijās dominē Nacionālais teātris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar vairāk nekā 30 nominācijām par izteiktu līderi šā gada "Spēlmaņu nakts" nominācijās kļuvis Latvijas Nacionālais teātris. Bet sīvākā konkurence šogad bijusi starp lielās zāles izrādēm un labākajiem vīriešu lomu atveidotājiem. Žūrija atzīst, ka vairākās nominācijās līmenis ir tik augsts, ka rudenī būs ārkārtīgi grūti izšķirties par vienu „skatuves naglas” saņēmēju. Interesanti, ka uz gada labākā aktiera godu šogad pretendē arī Mihails Barišņikovs.

Ražas svētki Latvijas teātros šoruden patiešām būs brangi. Septiņpadsmit kategoriju, daudzās vairāk nominantu nekā ierastie pieci, jo konkurence bijusi ļoti spraiga, atzīst šā gada „Spēlmaņu nakts” žūrijas vadītāja, teātra kritiķe Maija Uzula-Petrovska.

„Šī ir lielās zāles, lielās formas iestudējumu sezona. Tas tiešām ir netipiski, salīdzinot ar iepriekšējām sezonām, kad interesantākie darbi bija tieši mazajos spēles laukumos. Arī „Grand Prix” iepriekšējās divas sezonas bija mazās zāles izrādēm. Bet šosezon sīvākā konkurence bija Lielās zāles izrādēm. Mēs ieraudzījām jaunus veidus, kā var izmantot šīs lielās skatuves, un tas nenozīmē, ka obligāti ir jāiestudē kaut kas ļoti vērienīgs, bet ka šeit var iznest arī kamerformāta darbus un tas nenozīmē, ka zāli atmosfēriski nevarēs piepildīt, ja vien režisors zina, ko vēlas, un prot to realizēt,” skaidro Maija Uzula-Petrovska.

Par gada lielās formas izrādi sacentīsies seši iestudējumi, trīs no tiem tapuši Nacionālajā teātrī. „Asins kāzas” Vladislava Nastavševa režijā, „Mežapīle” Elmāra Seņkova režijā un „Uguns un nakts” Viestura Kairiša režijā. Nominētas arī Regnāra Vaivara iestudētās „Laulības dzīves ainas” Dailes teātrī, „Protreti. Vilki un avis” Viestura Meikšāna režijā Liepājas teātrī un Alvja Hermaņa veidotā izrāde „Brodskis/Barišņikovs” Jaunajā Rīgas teātrī. Visi šie režisori, izņemot Viesturu Meikšānu, nominēti arī Gada režisora titulam.

"Īpašs prieks ir par to, ka režisoru kopbilde šogad kuplinās ar citiem vārdiem, ka tie, kas kādu laiku ir klusējuši, nav iestudējuši izrādes vai tās nav bijušas tik veiksmīgas, šajā sezonā iestudē. Tu gaidi un – jā, ir! Sanāk!” komentē žūrijas pārstāve Mārīte Gulbe.

"Pilnīgi visos teātros šosezon, man šķiet, var atrast kādu klasikas lugu. Nav pat vairs tik svarīgi, vai šo lugu noārda, dekonstruē vai meklē, kas tajā lugā pašā ir. Bet režisori runā par lielām lietām, un tas ir skaisti,” vēl kādu niansi iezīmē teātra kritiķe Līga Ulberte.

Kritiķi norāda arī uz īpaši lielo konkurenci aktieru vidū, kas vērojama jau vairākas sezonas. Turpina Silvija Radzobe un Atis Rozentāls.

„Īpaši tas attiecas jau ilgus gadus uz vīriešiem. Tur jāsaka tā – kod, kurā pirkstā gribi, vienalga viņu izcilo darbu ir divreiz vairāk nekā iespējams iekļaut visgarākajā sarakstā,” atzīst Silvija Radzobe.

„Īpašs prieks ir par to, ka ir „izšāvuši” jaunieši. Pretendentu ir ļoti daudz, un reizēm gadās tā, ka tie, kas netiek iekšā, domā, ka viņi ir aizmirsti, un noskumst. Jūs neesat aizmirsti! Jūsu ir ļoti daudz, un jūs esat ļoti labi,” uzsver Atis Rozentāls.

Gada jaunā mākslinieka kategorijā pieteikti pat astoņi aktieri, režisori un scenogrāfi, bet par labākā aktiera lomu sacentīsies septiņi aktieri – Dainis Grūbe, kurš šo balvu saņēmis jau divus gadus pēc kārtas, Egons Dombrovskis, Ivars Kļavinskis, Juris Žagars, Uldis Anže, Valdis Lūriņš un… Rīgā dzimušais un Ņujorkā dzīvojošais krievu baletdejotājs un aktieris Mihails Barišņikovs, jo izrādi „Brodskis/Barišņikovs” žūrija iekļāvusi vispārējā vērtēšanā. Arī par labākās aktrises godu cīņa būs spraiga – par šīs sezonas spožākajiem aktierdarbiem nominēta gan Guna Zariņa, Inese Kučinska, Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Līga Liepiņa, gan Lidija Pupure un Olga Dreģe, kuras izrādē „Iespējamā tikšanās” atveidoja Hendeli un Bahu.

Kategoriju kopā ir veselas 17, un pilns nominantu saraksts atrodams šeit. Jau vēstīts, ka "Spēlmaņu nakts" balvas pasniegs Eduarda Smiļģa 130.dzimšanas dienā 23.novembrī Dailes teātrī. Ceremonijas režisors šogad būs Andrejs Žagars.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti