Skatuves runas pedagoģei Ainai Matīsai pasniegs Jēkaba Dubura balvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

30.martā Latvijas Teātra darbinieku savienības un Eduarda Smiļģa Teātra muzeja organizētā ceremonijā Latvijas Kultūras akadēmijas asociētajai profesorei, ilggadējai skatuves runas un aktieru meistarības pedagoģei Ainai Matīsai tiks pasniegta Jēkaba Dubura balva.

Režisore, pedagoģe, Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesore Aina Matīsa ir dzimusi 1938.gada 14.jūnijā Jaunlatgales apriņķa Medņevā. 1964.gadā beidza Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas (LVK) Teātra fakultātes režijas nodaļu. No 1968.gada līdz 1993.gadam bija Rīgas Kinostudijas Tautas kinoaktieru studijas mākslinieciskā vadītāja, aktieru meistarības un skatuves runas pedagoģe. Kopā ar savu dzīvesbiedru režisoru Arnoldu Liniņu vadījusi Jāzepa Vītola LVK Dailes teātra 5.,6.,7.studijas. No 1998.gada līdz šim brīdim ir Latvijas Kultūras akadēmijas skatuves runas pedagoģe, asociētā profesore.

Aina Matīsa vada nodarbības arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Vokālajā nodaļā, regulāri konsultantē Latvijas Radio žurnālistus. Latvijas profesionālie teātri bieži aicina Ainu Matīsu piedalīties iestudējumu mēģinājumos, konsultējot aktierus runas loģikā un izteiksmes līdzekļu pielietojumā.

Režijā Aina Matīsa ir strādājusi no 1964.gada, kad Dailes teātrī tika izrādīta viņas diplomdarba izrāde Čingiza Aitmatova "Cipresīte mana sarkanā lakatiņā". Vēlākajos gados ir iestudējusi vairākus nozīmīgus iestudējumus: Ž. Anuijs "Cīrulītis" (1969), J. O’ Nīls "Garas dienas ceļš uz nakti" (1975), Z. Naikovska "Sievu nams" (1976), Ā. Kērtess "Atraitnes" (1979), K. Būza "Sievietes, sievietes..." (1986).

Liels Ainas Matīsas ieguldījums teātrī ir skatuves mākslas pedagoģijā. Šobrīd strādājot Latvijas Kultūras akadēmijā, Aina Matīsa galvenokārt vada grupu un individuālās nodarbības visiem topošo aktieru un režisoru studiju kursiem. Pastāvīgi profesores vadībā tiek sagatavoti grupu uzvedumi un individuālie runas priekšnesumi, kas kopā ar diplomdarba izrādēm ir obligāts priekšnoteikums mākslas bakalaura grāda iegūšanai. Viņas audzēkņi ir gan Elīna Vāne, Māra Mennika, Kārlis Neimanis Valmieras teātrī, gan Intars Rešetins, Lauris Dzelzītis, Kristīne Nevarauska, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Dainis Grūbe, Ērika Eglija un daudzi citi Dailes teātrī, Jānis Vimba, Uldis Siliņš, Raimonds Celms, Agnese Cīrule un citi Latvijas Nacionālajā teātrī.

Aina Matīsa gandrīz piecdesmit gadus pašaizliedzīgi un metodiski strādā profesionālo aktieru apmācībā un ir radījusi savu metodi un veidu, kas būtiska stiprina aktieru profesiju.

Kā vēstīts, 2016.gada 27.martā tika atzīmēta Jēkaba Dubura 150.dzimšanas diena, kam par godu atjaunots viņa vārdā nosauktais apbalvojums, ko piešķir par izciliem sasniegumiem skatuves mākslas pedagoģijā un/vai skatuves mākslas teorijas attīstībā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti