Silvija Radzobe: Liepājas teātra «Precības» paceļ ļoti augstu meistarības latiņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ar Liepājas teātra izrādes „Precības” triumfu 23.novembrī noslēdzās „Spēlmaņu nakts”. Izrāde saņēma balvas astoņās kategorijās, tostarp arī Gada izrādes titulu un balvu par labāko režiju, ko veidojis režisors no Krievijas Sergejs Zemļanskis. Žūrijas vērtējumā - izrādei ir ļoti augsta meistarības latiņa, tā ir izcila visos elementos.

Ar Liepājas teātra "Precību" triumfu noslēdzas "Spēlmaņu nakts"
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

„Šovakar es gribu atcerēties Smiļģa nemitīgo aicinājumu lieluma ābolā kost!” – tā lakoniskos, bet ietilpīgos vārdos par Mūža balvu teātra mākslā pateicās režisors Mihails Kublinskis. Otra mūža balvas laureāte – aktrise Ņina Ņeznamova savu pateicību izteica, a cappella nodziedot fragmentu no izrādes „Mīlas svētība”, kurā viņa atveidoja Aspaziju.

No aizvadītās sezonas veikumiem triumfu piedzīvoja Liepājas teātra izrāde „Precības” Krievijas režisora Sergeja Zemļanska iestudējumā.

Tā veidota kā kustību izrāde bez vārdiem, kam pamatā Gogoļa slavenā luga.

Izcila visos elementos - liepājnieku veikumu vērtē žūrijas pārstāve Silvija Radzobe: „Es domāju, ka šī izrāde Latvijas teātru kopējā ainā paceļ ļoti augstu meistarības latiņu, pēc kā tiekties citos teātros, jo tā ir nostrādāta pilnīgi visos komponentos – kostīmi, mūzika, scenogrāfija, kustības, režija, protams, aktiermāksla."

Astoņas reizes pēc balvām uz skatuves kāpa Krievijas režisors Sergejs Zemļanskis, pēc ceremonijas atzīstot – tik liela atzinība ir pat mazliet mulsinoša, bet, protams, gandarījums par novērtējumu ir liels:

„Emocijas patiešām pārpilda manu sirdi, jo visa šī atzinība nozīmē, ka mūsu darbs ir vajadzīgs. Pie tam tā nav klasiska, bet eksperimentāla izrāde, kas guvusi gan kritiķu, gan skatītāju atsaucību . Man pašam jo īpaši svarīgi redzēt, ka aktieri saņem kaut kādu neprātīgu adrenalīna devu un kaifu katru reizi, kad iemiesojas šīs izrādes tēlos."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Sīva konkurence bija gada aktrises nominācijā, ne velti ierasto piecu nominantu vietā bija izvirzītas sešas, bet par laureāti kļuva Indra Briķe par Pegijas lomu Dailes teātra izrādē „Pielūdzēja Nr.1”. Aktrise atzīst – loma ir tik ārkārtīgi smaga un sarežģīta, ka atzinība par to ir visnozīmīgākais atagojums.

Bet par labāko aktieri atzīts Rihards Jakovels par Krustiņa lomu Valmieras teātra izrādē „Pazudušais dēls”;

Kā spēcīgu spēlētāju sevi aizvadītajā sezona pieteica Daugavpils teātris, kas "Spēlmaņu naktī" vainagojās ar četrām balvām, tāpat tapa vērtīgas izrādes bērniem, no kurām kā gada izrāde tika izcelta Kārļa Krūmiņa „Šausmu autobuss”.

"Spēlmaņu nakts" rezultātus un ceremonijas videoierakstu skatieties šeit.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti