Rīta Panorāma

Intervija ar Miku Dukuru

Rīta Panorāma

Pirmās palīdzības ABC. Infarkts

Vides dejas festivāls Lūznavas muižā

Septītais festivāls «Vides deja» interesentus aicina uz Lūznavu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Vides deja” šogad notiek jau septīto gadu, no 1. līdz 3. augusta tas ceļos uz Rēzeknes novada Lūznavas muižu un tās apkārtni, informē organizatori.

Festivāla programmā līdzās vides deju filmu vakaram, Lietuvas horeogrāfu dejas izrādei, latviešu un laikmetīgās dejas danču vakaram varēs piedzīvot vides dejas iestudējumu pirmizrādes un vides, dejas un gaismas uzvedumu “Lūznavas atspulgā”. Festivāla notikumus ikviens interesents var apmeklēt bez maksas.

Lūznavas muiža ir Latgales jūgendstila pērle, kas 20. gadsimta sākumā celta kā vieta mākslai un mūzikai. Gadsimta ilgumā piedzīvojusi vēsturiskas pārmaiņas, bet 2015. gadā atdzimusi no jauna, lai iedvesmotu un kļūtu par īsto vietu, kurā dzims mūza. Vides dejas mūza būs kopā ar laikmetīgās dejas dejotājiem un horeogrāfiem, mūziķiem un citiem māksliniekiem, kas no 31. jūlija līdz 3. augustam dzīvos Lūznavā, lai veidotu kopīgas vides dejas performances, kuras tiks prezentētas 3. augusta vakarā.

“Vides dejas ” iestudējumus veidos horeogrāfe, dejotāja un dejas pasniedzēja Katrīna Albuže, kurai dejas dzīve paralēli mijas ar aktrises darbu, nereti deju un aktierspēli savijot vienā veselumā. Kā horeogrāfe Katrīna festivālā “Vides deja” darbosies jau trešo reizi. Pērn kopā ar Maria Garcia Llanderas veidoja izrādi uz braucošas bruņumašīnas “Kādā sestdienas vakarā”, vēl gadu iepriekš – dejas izrādi “26484949″ skvēriņā ar soliņiem un koku, ko joprojām uzskata par savu labāko horeogrāfisko veikumu.

Horeogrāfe, deju pedagoģe, dejotāja un fizioterapeite Santa Jankovska dejo jau kopš 5 gadu vecuma. Dejas soli sākusi apgūt deju studijā “Intriga”, kur šobrīd ir dejas pedagogs un horeogrāfs. Veido horeogrāfijas teātra izrādēm, koncertiem un uzvedumiem. Dejo arī TDK “Diždancis”. Piedalījusies festivālā “Vides deja” kā dejotāja, šogad veidos vides dejas horeogrāfiju.

Marija Ri Shirotsuki – kino un dejas māksliniece, ieguvusi maģistra grādu kinorežijas specializācijā Sanktpēterburgas Valsts Kino un TV universitātē Alinas Rudņickas vadībā. Festivālā kopā ar operatoru Kristapu Tukišu veidos video dejas performanci.

Horeogrāfe Sakurako (Francija) – konceptuāli vizuāla māksliniece, praktizējusies cīņas mākslas un dažādas dejas un kustību tehnikas. Darbos galvenais temats ir cilvēka stāvoklis kā nepārtraukts ķermeņa/prāta/gara izmeklēšanas process. Sakurako rada dzīvās performances, balansējot uz robežas starp izpildītājmākslu, teātri un deju. Festivālā strādās kopā ar mūziķi Philu Vonu.

Festivāla programma:

1. augustā – ekskursija gida pavadībā pa Lūznavas muižu un vēlāk dejas filmu vakars. Filmu vakarā būs skatāmas Rūtas Ronjas Pakalnes un Jāņa Rizhova Igaunijā filmēta dejas filma “Awakening/ Pamošanās”, Chrisa Rudz un Sakurako Japānā filmēta dejas filma “Garu valstībā”, kurā piedalās Kioto dejas grupa un pati horeogrāfe Sakurako, Latvijā tapusi dejas filma “Un atkal par to pašu...” – profesores, horeogrāfes un dejotājas Olgas Žitluhinas dejas izrāde video versijā, kuru filmējis operators un režisors Jānis Rēdlihs u. c. darbi.

2. augustā – jebkurš interesents varēs piedalīties latviešu dejas un laikmetīgās dejas eksperimentā – Danču vakarā, kuru vadīs Edgars un Lilija Lipori, kā arī noskatīties Grētas Grinevičuites un Agnietas Lisickinaites dejas izrādi "Introduction to B&B” (Lietuva). Divas lietuviešu horeogrāfes un izpildītājas ir radījušas tēlus “B&B” kā politiski aktīvas mākslinieciskās figūras, kas atspoguļo vides paustās jūtas, viedokļus un sociālās sadursmes.

3. augustā – visi aicināti atkal baudīt ekskursiju gida pavadībā Lūznavas muižā, kā arī izstaigāt muižas brīnišķīgo parku. Programmas ietvaros paredzēta arī lekcija-diskusija par vides deju, kas domāta jebkuram interesentam, kurš grib vairāk uzzināt par festivālu un vides deju. “Iegūsiet informāciju, iesildīsiet domas un iztēli pirms vides dejas pirmizrādēm, iespējams, radīsiet kādu jaunu ideju un radošu iedvesmu sev,” stāsta lekcijas vadītāja Lilija Lipora. Neilgi pēc lekcijas-diskusijas pie Lūznavas muižas notiks pulcēšanās ceļojumam, kura laikā skatītāji nokļūs dažādās vietās un objektos, kur piedzīvos pirmizrādes jauniestudētajām vides dejas performancēm. Festivāla noslēgumā gan skatītāji, gan dalībnieki varēs baudīt nakts zupu un vērot vides dejas, gaismas un mūzikas uzvedumu "Lūznavas atspulgā”. Uzveduma radošā komanda – producente Inga Drele, dramaturgs Juris Jonelis, horeogrāfe Lilija Lipora, gaismu mākslinieks Egils Kupčs, mūziķis un komponists Sauļus Petreikis (LT) un viņa pasaules mūzikas orķestris, profesionāli dejotāji Kate Pumpiņa, Reinis Rešetins, Gabija Bīriņa, Katrīna Albuže u. c., kā arī Rēzeknes jauniešu deju kolektīvs “Dziga”.

Pašu ērtībai skatītāji aicināti uz pasākumiem ņemt līdzi piknika sedziņas, uz kurām sēdēt, kā arī, zvanot uz Lūznavas muižu, Rēzeknes novada Tūrisma un informācijas centru, +371 26109881 (Ligita Stikute), ir iespēja rezervēt Lūznavas muižas apkārtnē telts vietu.

Jaunumus un informāciju par festivālu “Vides deja” var atrast festivāla mājaslapā  un Lūznavas muižas mājaslapā.

Dejas atbalsta fonds ”Zvaigžņu AkA”, dejas teātra kompānija ”Stars’ Well” un Lūznavas muiža, atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rēzeknes novada dome.

Video par pērnā gada festivālu

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti