Rīta Panorāma

Intervija ar kultūras ministri Daci Melbārdi

Rīta Panorāma

Intervija ar Gati Irbi

Izrāde tīņiem no 12 gadu vecuma "Savādais atgadījums ar suni naktī"

«Savādais atgadījums ar suni naktī» – par citādo pasauli pusaudža acīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

„Mēs neredzam pasauli vienādi, aktieris iejūtas lomā un palīdz mums citādo pasauli saprast,” savās pārdomās par savu jaunāko iestudējumu „Savādais atgadījums ar suni naktī” dalās režisors Valters Sīlis. Viņš turpina pētīt atšķirīgos cilvēkus un savu jaunāko iestudējumu veido skatītājiem, kuriem ir trakie tīņa gadi – tiem, kuriem jau ir 12.

„Pats romāns spēlējas ar daudziem atpazīstamiem tēliem no Kestnera vai Lindgrēnas, tikai iedod viņiem skarbumu,” stāsta režisors Valters Sīlis.

Britu rakstnieks Saimons Stīvens lugā pārvērtis saistošo romānu „Savādais atgadījums ar suni naktī”. Pirmizrādi darbs piedzīvoja Londonā, Latvijā Nacionālajā teātrī izrādi iestudē režisors Sīlis, kuram bija vēlēšanās dalīties ar saistošo stāstu par pusaudzi Kristoferu.

Puika atrod nogalinātu kaimiņu suni Velingtonu, un viņš nolemj atklāt slepkavu.

„Es arī esmu piedzīvojis dažādas trakas situācijas, jo nestrādā filtrs tajā brīdī, un tu visas sociālas situācijas nesaproti, kas ir kurā brīdī un ej savu nosprausto ceļu, nerēķinoties bieži ar iespējamībām, un bieži nonāc kaut kādās vietās. Dažiem tas beidzas bēdīgāk, esmu sveikā ticis cauri saviem piedzīvojumiem, un arī Kristofers nonāk lielā piedzīvojumā,” atzīst aktieris Kārlis Krūmiņš, kurš izrādē spēlē Kristoferu.

Kristofers ir puisis, kuram nepatīk, ja viņam pieskaras, nepatīk arī svešinieki, brūnā un dzeltenā krāsa, bet viņam ļoti labi padodas matemātika.

Scenogrāfa un kostīmu mākslinieka Uģa Bērziņa un komponista Toma Auniņa stilīgā telpa un skaņa uzbur puiša pasauli.

„Autors nedomāja, ka darbs būs jauniešiem, un tomēr viņš ļoti skar jebkura padsmitgadnieka jautājumus, lai arī no cita jauniešu skatpunkta,” skaidro režisors.

Kristofera lomas atveidotājs atklāj, ka patiesībā ikviens tīnis, kuram jau ir 12 gadi, sapratīs varoni, jo pusaudžiem pašiem ir līdzīgi dzīvesstāsti.

„Vecāki izšķīrušies, nu, gadās. Ne visiem attiecības ir ideālas. Vecāki netiek galā ar  Kristoferu, Kristofers nav mierā ar to, ko vecāki dara. Tas varētu būt gandrīz par jebkuru no mums pusaudžu vecumā,” uzskata Krūmiņš.

Pirmizrāde 5.februārī Nacionālā teātra Lielajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti