Kultūras ziņas

Pasniegtas "Izcilības balvas kultūrā 2017"

Kultūras ziņas

Skatuves gaitas sāk "Mazais ganiņš"

Rīgā mirdz Eiropas baleta zvaigznes

Rīgā mirdz Eiropas baleta zvaigznes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

4.decembra vakarā Latvijas Nacionālajā operā baleta mākslas cienītājus priecēja piecu Eiropas teātru baleta zvaigznes. Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonda rīkotajā “Eiropas baleta galā koncertā” klasiskā baleta pamatlicēja Mariusa Petipā horeogrāfija mijās ar laikmetīgās dejas spilgtākajiem piemēriem, un līdzās ārzemju baleta zvaigznēm uzstājās arī pašmāju jaunie talanti.

Koncertā, kurā klasiskais balets apvienojās ar laikmetīgo deju, īpaši bija izcelti pas des deux no leģendārā horeogrāfa Mariusa Petipā iestudētajiem baletiem “Riekstkodis”, “Korsārs”, “Gulbju ezers” un “Dons Kihots”. Baleta zelta klasikas sarežģītos soļus izdejoja pieci dažādi pāri no labākajām Eiropas trupām.

"Izrāde ir viens vesels, bet tieši gala koncertā redzm, cik izciliem jābūt cilvēkiem – personībām, kas divatā uz skatuves var tevi aizraut līdzi baleta fantastisko tēlu pasaulē. Ja desmit, divpadsmit cilvēki var noturēt visu vakaru, tad viņiem ir jābūt pilnīgi perfektiem," atzīst baleta māksliniece Lita Beiris.

Kopā ar dejotājiem no Londonas Karaliskā baleta, Nīderlandes un Štutgartes baleta teātriem uz skatuves gan klasiskajā, gan laikmetīgajā baleta žanrā vārda tiešākajā nozīmē mirdzēja arī Latvijas jaunie baleta mākslinieki.

"Daudzas baletskolas sūdzas par to, ka arvien mazāk stājas baletā. Bet šis vakars pierāda, ka arī jaunā paaudze, it sevišķi arī Latvijā, tomēr tiecas pēc šīs izcilās un ļoti sarežģītās mākslas," norāda kultūras atbalsta un attīstības fonda dibinātājs Andrejs Žagars.

"Šī man bija atgriešanās mājās, tāpēc ka esmu te izaudzis, mācījies pirmās piecas klases baleta skolā. Man bija ļoti, ļoti patīkami atgriezties uz šīs man tik tuvās skatuves un uzstāties savas publikas priekšā. Te ir ļoti daudz manu radu, draugu un paziņu," saka baletdejotājs, Milānas “La Scala” baleta solists Timofejs Andrijašenko.

Skatītāju ovācijas vakar īpaši sildīja tikai pirms gada baleta skolu absolvējušo Kārli Cīruli, kuru baleta mākslā savulaik ievirzījusi vecmamma.

"Mana vecmamma vēlējās, lai es būtu kulturāls cilvēks, un aizsūtīja mani uz baletskolu. Pirmos piecus gadus es negribēju stāvēt pie baleta stangas. Es labāk izgāju bumbu paspārdīt ar draugiem. Bet ar laiku, kad tu saproti, ka tas sanāk un, pieliekot piepūli, vēl labāk sanāk, es no tiesas iemīlēju šo mākslu, jo mēs esam ne tikai sportisti, bet mēs esam arī mākslinieki," stāsta baletdejotājs, Latvijas Nacionālā baleta solists Kārlis Cīrulis.

Koncertā uzstājās Londonas Karaliskā baleta prīma Laura Morera, Nīderlandes Nacionālā baleta primabalerīna Ihone de Jonha  (Igone de Jongh) un vadošais solists Marains Radmeikers (Marijn Rademaker), Polijas Nacionālā baleta soliste Juka Ebihara (Yuka Ebihara) un vadošais solists Deivids Tžensimičs (Dawid Trzensimiech), Igaunijas Nacionālā baleta vadošais solists Sergejs Upkins, Latvijas Nacionālā baleta vadošais solists Avetiks Karapetjans, Latvijā dzimušie talanti ar spožu starptautisko karjeru balerīna Evelīna Godunova un “Teatro alla Scala a Milano” baleta solists Timofejs Andrijašenko, kā arī mūsu pašu jaunie talanti - Latvijas Nacionālā baleta solisti Jūlija Brauere un Kārlis Cīrulis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti