Rīta Panorāma

Intervija ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru

Rīta Panorāma

Mežu ugunsgrēki

Telefonintervija ar režisoru Vari Braslu

Režisoram Varim Braslam 75

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

25. aprīlī 75 gadu jubileju svin teātra un kino režisors Varis Brasla.

Varis Brasla ir viens no spēcīgākajiem latviešu teātra un kino režisoriem, kas spodrina Latvijas vārdu gan tagad, brīvvalsts laikā, gan spējis to padomju gados, kad viņa filmas pārvarēja dzelzs priekškaru un piedalījās prestižos starptautiskos festivālos Čehijā, Vācijā, Ķīnā, Norvēģijā, Somijā, Indijā, Spānijā, Honkongā un citur.

Vara Braslas vārds vispirms saistās ar devumu kino, taču arī teātrim režisora dzīvē bijusi un ir noteikta vieta. Ar daudzām balvām novērtētās režisora filmas jaunajai paaudzei "Emīla nedarbi" (1984), "Ziemassvētku jampadracis" (1993), "Ūdensbumba resnajam runcim" (2004) ir Latvijas kinematogrāfijas pērles.

Pamatīgs, vienlīdz dziļa patriotisma un tolerances diktēts darbs ir Vara Braslas seriāls "Palīgā!" (1997 - 2001), kura mērķis ir mācīt cittautiešiem latviešu valodu, bet formāts nav kavējis radīt interesantus laikabiedru tēlus un iemūžināt neskaitāmus izcilus latviešu aktierus - tostarp šeit savas pēdējās kino lomas nospēlēja Antra Liedskalniņa un Dzidra Ritenberga.

Režisora spilgtākie iestudējumi Valmieras drāmas teātrī ir "Sōla", "Izdedži", "Atvari", "Klaidoņa lūgšana", "Trīs draugi", "Triumfa arka", "Gredzens uz tilta".

Varis Brasla ir saņēmis profesionālu atzinību un balvas gan starptautiskos kino forumos, gan Latvijas teātra un kino skatēs, bet kā pilsonis un patriots - savas valsts augstāko atzinību Triju Zvaigžņu ordeni.

Varis Brasla ir dzimis teātra režisora Žaņa Braslas ģimenē. Bērnību viņš pavadīja Jelgavas un Liepājas teātru aizkulisēs, bet vēlāk režiju studēja toreizējās Ļeņingradas Teātra, mūzikas un kinematogrāfijas institūtā. Pēc tā absolvēšanas no 1962. līdz 1965. gadam strādāja Valmieras teātrī, kur atgriezās 1993. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti