Kultūras ziņas

Piģermiģers Nacionālajā teātrī

Kultūras ziņas

Koris "Latvija" muzicē kopā ar Ivetu Apkalnu

Regnāra Vaivara divcēlienu skurbums Valmierā

Regnāra Vaivara divcēlienu skurbums Valmierā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tā būs mana labākā izrāde! Tā par savu jaunāko iestudējumu Valmieras teātrī – traģikomēdiju “Klusa nakts, dzēra nakts” - saka režisors Regnārs Vaivars. Iestudējumam 12.maijā pirmizrāde, un tā režisoram ir debija uz Valmieras teātra Lielās zāles skatuves, piedāvājot savu versiju par krievu dramaturga Ivana Viripajeva lugu “Apskurbušie”.

Valmieras teātris esot pirmais piedāvājis režisoram Regnāram Vaivaram vajadzīgo 14 aktieru komplektu un lielo skatuvi, tāpēc tieši tur 12.maijā pirmizrādi piedzīvos viena no šobrīd visbiežāk Eiropas teātros uzvestajām krievu dramaturga Ivana Viripajeva lugām “Apskurbušie”. Vaivara tulkojumā tā pārkristīta par “Klusa nakts, dzēra nakts”, un ar šo izrādi režisors debitē arī kā scenogrāfs.

"Protams, ka tā ir tāda parafrāze par “Klusa nakts, svēta nakts”, jo es no tās lugas cenšos vilkt maksimāli daudz ārā to garīgumu," atzīst Vaivars. "Es saskatu šajā darbā tiešām tādas kvalitātes, kas jau gandrīz ir pielīdzināmas Dostojevskim, un Dostojevskis ir viens no maniem mīļākajiem autoriem."

Interesanti, ka visi 14 aktieri izrādē apspēlētajā naktī spēlē galveno lomu – katrs no viņiem iejūtas inteliģenta, bagāta un ļoti iedzēruša cilvēka ādā. Lai arī daudz tiek piesaukts Dievs, izrāde neesot reliģiska un režisors ar šo arī nevēlas kāpt kancelē un mācīt kādu dzīvot, taču aiz reibuma slēpjoties daudzas atklāsmes.

"Neviens nešļupst, nav tas, kas parasti aavž****k, es domāju, ka tas autoram ir tikai līdzeklis, lai radītu tādu situāciju, kurā cilvēki ārkārtīgi tiecās pēc Dieva, pēc iespējas mainīt savu dzīvi," stāsta rešisors.

"Ir tā, ka cilvēkiem sakrājās kaut kas, un viņi pat nezina ikdienā, ka viņiem tas ir sakrājies, bet viņiem sakrājas pa pilītei, un ir tas viens brīdis, kad tas viss nāk ārā, un tā ir šī nakts," uzsver aktieris Imants Strads.

Režisors uz Valmieru līdzi paņēmis arī daudz jaunu dvesmu, viena no neparastām izrādes idejām – 12 lappušu biezā programmiņa-avīze, kurā izrādes aktieri ļāvušies vēl kādam radošam eksperimentam. Piemēram, Strads intervēja biļešu kontrolieri.

Izrāde ir īsts pārbaudījums arī Madaras Botmanes veidotajiem kostīmiem.

"Ņemot vērā, ka es "Raudupietē" riju kūdru, man tas neliekas īpaši šmucīgi, bet, tā kā mēs esam padsmit aktieri, un, ja visi ir slapji un ar zemi, tad varētu būt teātra meitenēm, kuras tīra gaiteņus, ļoti nepatīkami brīži," atklāj aktrise Elīna Vāne.

Režisors ir pārliecināts, ka šī ir viņa labākā izrāde, un traģikomēdija “Klusa nakts, dzēra nakts” ir iespēja daudziem ieraudzīt sevi un sev būtiskus jautājumus no malas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti