Kultūra

Ikšķilē gaidāms jau Otrais Operetes festivāls

Kultūra

Klajā nākusi somu autora Jāko Hemēna-Antilas „Islāma rokasgrāmata”

Dailes teātrī notiks izrādes "Kaķis uz nokaitēta skārda jumta" pirmizrāde

Pirmo reizi Latvijā - Viljamsa slavenās lugas «Kaķis uz nokaitēta skārda jumta» iestudējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

„Šo lugu var salīdzināt ar augstākā līmeņa pokera spēli, kurā piedalās absolūtu blēžu komanda, kas melo ne tikai viens otram, bet arī sev” – tā jauno iestudējumu „Kaķis uz nokaitēta skārda jumta” raksturo aktrise Rēzija Kalniņa.

Tā ir slavenā dramaturga Tenesija Viljamsa viena no populārākajām lugām, kas savulaik saņēmusi arī Pulicera prēmiju, bet dīvainā kārtā Latvijas teātros nekad nav iestudēta.

Tagad tās latviešu versija būs skatāma Lauras Grozas-Ķiberes režijā Dailes teātrī, un pirmizrāde tai jau ceturtdien, 25.maijā.

1950.gadu vidū sarakstītā Tenesija Viljamsa luga vēsta par kādu ģimeni, kas nesen ir uzzinājusi, ka visu lielo bagātību pārvaldošais tēvs ir iespējams nedziedināmi slims. Šī apziņas dēļ mantinieku jau tā saspīlētās attiecības kļūst vēl sakāpinātākas –meli, izlikšanās un liekulība sasniedz arvien augstāku pilotāžu.

Grozai-Ķiberei bijis liels pārsteigums atklāt, ka šī citviet pasaulē tik populārā Viljamsa luga, Latvijas teātriem līdz šim gājusi secen. Viņas skatījumā tā ir psiholoģiski ļoti smalka un dziļa, vienlaicīgi tās raksturi un situācijas ir labi atpazīstamas.

No daudzajiem slāņiem režisore visspilgtāk izcēlusi aspektu, kas notiek ar cilvēkiem, kad rafinēts aprēķins ņem virsroku pār patiesām jūtām.

„Es lugai pievērsos, jo šobrīd merkantilisma un mīlestības kontrasts ir ārkārtīgi spēcīgs. Mūsdienās pat ir tā, ka viena šī tēma baro otru, un tu īsti nevari dažreiz saprast – vai tas ir tikai tāds aprēķins vai tā ir mīlestība,” komentē režisore, “Bet gribas atgādināt par to, ka foršāk tomēr ir, kad emocionālā pasaule ir sakārtota, un tu spēj harmonijā dzīvot ar sevi un apkārtējiem, un tas pārējais ir otršķirīgāks,” norāda Groza-Ķibere.

Tenesijs Viljams pats atzinis, ka tāpat kā citās savās lugās, arī šajā viņš katrā tēlā ielicis kādu savu personības aspektu, bet gluži vai viņa alterego ir Megijas tēls, ko izrādē atveido Rēzija Kalniņa. „Megija ir ļoti svešs tēls man. Man visgrūtākais bija attiekties no jebkāda sentimenta, jūtināšanās un cilvēcības. Viņa ir cīnītāja. Un ir tādi cilvēki, kas nāk no tādām padibenēm vai grūtām ģimenēm, ka tu redzi to cilvēku acīs, ka viņi visu laiku ir kā zvērēni uzbrukumā, kam ir jāizdzīvo,” viņa saka.

Kalniņas atveidotās Megijas vīru – alkoholiķi Briku spēlē Lauris Dzelzītis, kurš arī stāsta, ka tā ir viena no pašām sarežģītākajām lomām, ko viņš jebkad spēlējis, Briks pieder cilvēkiem, kas netiek galā ar dzīvi. „Tā ir tāda tipa loma, kurai tu dodot, pats ļoti iegūsti. Ir taču daudz tādu cilvēku kā Briks, kas nav piemēroti šai dzīvei, šai sociālajai videi, viņiem nav tādu ieroču, ar kuriem cīnīties par savu eksistenci,” pauž Dzelzītis.

Ļoti būtiska loma izrādē ir tās kopējam vizuālajam tēlam, ko režisore apzināti vēlējusies redzēt gluži vai līdz galējībai pārsātinātu.

„Tas ir ļoti spēcīgs, izkāpināts, gālējs. Tālāk laikam nevar iet materialitātē un sintētiskumā. Šajā gadījumā mēs diezgan ekstrēmi ļāvāmies to visu vizualizēt. Tas pat kaut kādā ziņā nogurdina, bet tieši tāds ir mērķis,” norāda Groza-Ķibere.

Režisore pieļauj, ka gan uz skatuves redzamais vizuālais tēls, gan melu un liekulības paraugstundas varoņu attiecībās, skatītājam palīdzēs novērtēt tā visa pretstatu, kas ir patiesa mīlestība un patiesas emocijas.

Izrādes vēstījuma saistībā līdzīgas ir arī Kalniņas pārdomas. „Caur šo lugu, tās mēģinājumiem es saprotu, ka manā dzīvē ir tik daudz gaismas, ka jāizjūt šī sajūta, šī pateicība, šī realitāte, cik daudz mums ir dots,” norāda Kalniņa.

Izrādē „Kaķis uz nokaitēta skārda jumta” arī pārējās lomās redzēsim izcilus Dailes teātra aktierus - Lilitu Ozoliņu, Juri Žagaru, Ievu Segliņu, Intaru Rešetinu un Daini Gaideli, bērnu lomās būs Kārlis un Paula Pārupi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti