Rīta Panorāma

Tautas panorāma. Telefonsaruna ar Oditu Krenbergu

Rīta Panorāma

Intervija ar Silviju Šimfu

"Mūsējās" - iestudējums ar milzu patiesības devu

Par dzīves meliem un draudzību nopietnajā Dailes teātra komēdijā «Mūsējās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vai klusēt nozīmē melot? Kas ir labāk - dzīvot melos, toties stabili, vai būt patiesam? Lielos dzīves jautājumus režisora Intara Rešetina jaunajā iestudējumā “Mūsējās” uzdod trīs vīrišķīgi varoņi.

„Ja tu izvēlies klusēt, tu izvēlies melot,” Dailes teātra jauniestudējumā “Mūsējās” šo frāzi izsaka viens no trim varoņiem Makss. Savukārt Polam ir teksts: „Es savam pacientam varu pateikt: „Tu nodzīvosi ar sāpēm līdz mūža galam,” bet varu to arī nedarīt.”

Izrādes „Mūsējās” kods ir draudzība. Cik labi draugi mēs viens otram esam un ko esam gatavi upurēt viena otra labā. Rešetins izrādi iestudē ar saviem kursa biedriem, trīs lieliskiem aktieriem – Lauri Subatnieku, Aldi Siliņu un Gintu Grāveli. Viņi kopā ir gandrīz 20 gadus un viens par otru zina gandrīz visas "blusas".

Gan režisoram, gan aktieriem šobrīd ir 37 gadi, bet izrāde ļauj ieskatīties nākotnē, kad būs 60. Tik veci ir arī franču autora Ērika Asusa lugas varoņi. Protams, impulss dzīvē ir dievietes.

„Izrādē foršākais ir tas, ka, nonākot sev neērtos stāvokļos un situācijās, izlien ārā lietas, par kurām ikdienā netiek runāts, kaut kas paiet garām,” stāsta Grāvelis.

„Notiek kāda neikdienišķa lieta, un mēs saskaramies ar ēnas pusēm,” papildina Subatnieks.

Izrāde ir arī skatītājiem iespēja padomāt par draudzības kvalitāti. Režisors to salīdzina ar kaktusu, kurš ik pa laikam nokalst un, labi kopjot, atkal atdzīvojas.

„Runa nav par gadiem. Notikumi, kas notiek ar katru cilvēku dzīves laikā, un citreiz viena stunda, viens mirklis tevi padara par pāris gadiem vecāku. Līdz ar to tas ir tikai tāds pieskāriens,” norāda Siliņš.

Izrādes „Mūsējās” scenogrāfiju veidojis Kristaps Skulte, bet horeogrāfe ir Inga Krasovska.

Pirmizrāde gaidāma 2.aprīlī Dailes teātra Kamerzālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti