Kultūras ziņas

Operā atgriezies stāsts par Turaidas Rozi

Kultūras ziņas

Elmāra Seņkova izrāde Maskavas Gogoļa centrā

Izrāde kā psihoterapijas seanss

Nacionālajā teātrī skatāma Lauras Upenieces ļoti personīgā izrāde «Līdz kāzām sadzīs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No  29. septembra Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē skatāma jaunās režisores Lauras Upenieces ļoti personīga izrāde “Līdz kāzām sadzīs”. Lomās Inta Tirole, Līga Liepiņa un Ance Kukule.

Izrādes anotācijā teikts: “Mammai bija 22 gadi, Tētim bija 23. Viņi apprecējās 1991.gadā. Par to, kas notika kāzās, ģimenē nerunā jau vairāk kā divdesmit piecus gadus. Šodien viņu meita ir nolēmusi beidzot noskaidrot patiesību. Mēģinājums rast atbildes atklāj tikai jaunus jautājumus un mistērijas. Ko darīt, ja ģimene nespēj sēdēt pie viena galda? Kādi bērni izaug šādā ģimenē? Lauras Upenieces izrāde “Līdz kāzām sadzīs” ir dokumentāla fikcija, kuras dramaturģiskais materiāls ir balstīts kādas ģimenes locekļu, galvenokārt Omes un Vecāsmammas, sniegtajās intervijās par notikumiem savu bērnu kāzās.”

“Varbūt tas bija mazohisms tā analizēt savu ģimeni, bet man tas reāli palīdzēja. Un kas gan ir dzīve bez grūtībām?” atzīst jaunā režisore Laura Upeniece.

Izrādi virza vēlme noskaidrot, kādu ietekmi kāzu sagatavošanas un norises procesā briedušais, bet nekad atklāti neizrunātais konflikts starp abām ģimenēm ir atstājis uz dzīvi šodien.

Izvēlētajā simboliskajā notikumā, kurā Nacionālā teātra aktrises kļūst par cīņas un samierināšanas liecībām, koncentrējas ne tikai abu atšķirīgo ģimeņu tradīcijas un priekšstati, bet arī laikmeta raksturojums, kas izrādē transformējas Latvijas neatkarības atgūšanas laikā dzimušās paaudzes skatījumā.

Lailas Burānes un Lauras Upenieces dramaturģija, izrādes māksliniece Gerda Šadurska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti