Nacionālajā teātrī izrādīs Daugavpils teātra iestudējumu «Nūgrymušõ pile»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirmdien, 15.maijā Nacionālajā teātrī varēs skatīties Daugavpils teātra viesizrādi “Nūgrymušõ pile”, kas ir veltīta Latgales kongresa simtgadei, vēsta Daugavpils teātris.

Franča Trasuna lugu muzikālā izrādē latgaliešu valodā ir iestudējis režisors Oļegs Šapošņikovs. Mūzikas autors ir Kārlis Lācis, horeogrāfs Agris Daņiļevičs. Izrādes radošā komanda izrādei ir devusi apakšnosaukumu “Lūgšana par Latviju”.

Daugavpils teātris norāda, ka Trasuns allaž ir uzsvēris, ka nekad nav gribējis kļūt par rakstnieku, bet šo darbu ir darījis kā pienākumu, lai kalpotu latgaliešu literatūrai. “Gadiem ilgi par šo lugu bija piemirsts, un tagad, gandrīz pēc simts gadiem, tauta atkal tiks uzrunāta Franča Trasuna vārdiem. Skatītāji tiek aicināti aizdomāties par to, kādi bija latviešu tautas sapņi toreiz un vai kas ir mainījies šo gadu laikā,” raksta Daugavpils teātris.

Izrāde vēsta par kādu pili, kurā visi kādreiz dzīvoja laimē un pārticībā. Ar laiku pils iedzīvotāji tā pieraduši pie bagātības, ka pārstājuši cienīt dienišķo maizi, darbu un gadu gaitā izveidotās tradīcijas, tāpēc tā nogrima.

Bet tā augšāmcelsies, ja atradīsies cilvēks, kurš garīgās vērtības godās augstāk par materiālajām un būs gatavs vest savus tautiešus cīņā par šo zaudēto laimīgo zemi.

Lācis atzinis, ka darbs pie šīs izrādes ir pirmais, kurā viņš sacerēja mūziku tekstiem latgaliešu valodā. Turklāt komponists piebilda, ka dažas no dziesmām, kuras ir paredzētas korim, varētu būt vienas no labākajām, kas viņam izdevušās.

Kostīmus un scenogrāfiju veidoja mākslinieces Inga Bermaka Apaiha un Agnese Leilande. Izrādē piedalās Daugavpils teātra aktieri un dejotāju trupa, koris „Daugava” Jevgeņija Ustinskova vadībā un viesmākslinieki Jānis Jarāns un Jurijs Djakonovs.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti