Nacionālā teātra viesizrādes latviešu dziesmu svētkos ASV izpaliks vīzu atteikuma dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Nacionālo teātra viesošanās ASV latviešu dziesmu svētkos ar kanādiešu dramaturga Eliota Heiza komēdijas “Ceļā uz mājām” iestudējumu izpaliks vīzu atteikuma dēļ, liecina svētku mājaslapā publicētā informācija.

XIV Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētku ASV notiks Baltimorā no 29.jūnija līdz 3.jūlijam.

Kā norāda svētku rīkotāji, "ne vienmēr labi iecerētais kļūst par iespējamo, un tā arī šoreiz mūsu centieni pārliecināt ASV Homeland Security departamentu izsniegt iebraukšanas vīzas aktieriem nevainagojās ar panākumiem".

Savukārt Nacionālais teātris savā "Twitter" lapā skaidro, ka aktieriem nav izsniegtas darba vīzas.

Nacionālā teātra pārstāve Līga Rimšēvica Latvijas Radio pastāstīja, ka teātris saņēmis sešas lapas garu atteikuma vēstuli, kurā minēts, ka tas nav latviešu autora darbs, tāpēc tai neesot pietiekamas unikalitātes un pievienotās vērtības, lai to vestu uz ASV. Tas, ka luga tiks spēlēta latviski un latviešu diasporai, neesot izrādījies gana spēcīgs arguments.

Līdz šim Nacionālais teātris ASV tautiešiem vedis lielākoties latviešu autoru lugas, tomēr Rimšēvica nevarēja atminēties, ka tas jelkad agrāk būtu bijis izcelts kā kritērijs vīzu saņemšanai. Viņa atzina, ka teātris ir samulsis par šo situāciju, jo Heiza komēdija “Ceļā uz mājām” bijusi tieši festivāla rīkotāju izvēle. Viņi vēlējušies komēdiju ar nelielu aktieru skaitu, kas būtu saprotama visiem vecumiem, un no Nacionālā teātra repertuāra izvēlējušies tieši šo.

ASV vēstniecības Latvijā preses atašejs Metjū Tompsons Latvijas Radio atzina, ka nevar komentēt ASV Tēvzemes drošības departamenta lēmumus un to, vai darba vīzu atteikumi māksliniekiem ar šādu pamatojumu ir regulāra prakse.

Metjū Tompsons par ASV vīzu atteikumu Nacionālā teātra aktieriem
00:00 / 01:02
Lejuplādēt

“Ja mākslinieks vēlas uzstāties ASV, viņam vispirms ir jāsaņem apstiprinājums no ASV Tēvzemes drošības departamenta. Tikai pēc tam viņš var vērsties vēstniecībā ar vīzas pieprasījumu. Pieteikumu Tēvzemes drošības departamentam mākslinieka vārdā iesniedz konkrētā pasākuma rīkotāji. Cik man zināms, mēs pēdējos gados neesam atteikuši vīzu nevienam Latvijas izpildītājam, kurš vēlas uzstāties ASV. Bet tā mēdz notikt, jo šādu darba vīzu pieteikumus izskata Tēvzemes drošības departaments. Par vērtēšanas kritērijiem jums būtu jāinteresējas pie viņiem, es to nevarēšu komentēt. Varu vien teikt, ka ASV un Latvija īsteno daudzas kultūras apmaiņas programmas, un ASV vēstniecība tās turpinās atbalstīt, jo tā ir ļoti svarīga mūsu attiecību daļa,” norāda Tompsons.

Tikmēr ASV latviešu dziesmu svētku rīkotāji izrādes “Ceļā uz mājām” vietā aicina apmeklēt Sanfrancisko Teātra darbnīcas izrādi “Emīls un Berlīnes zēni" 1. un 2.jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti