Kultūras ziņas

Dabas miers un kamermūzika festivālā "Sansusī"

Kultūras ziņas

Leļļu teātris pievēršas jauniešu un pieaugušo auditorijai

Latvijas Nacionālais teātris uzsāk 99. sezonu

Nacionālā teātra 99. sezonā gaidāmi 13 jauniestudējumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēc vasaras atvaļinājuma savā darbavietā vai, direktora Ojāra Rubeņa vārdiem sakot, savā otrajā ģimenē atgriezās Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs. Savā 99. sezonā teātris piedāvās 13 jauniestudējumus.

Nacionālajam teātrim, atklājot 99. sezonu, ir atjaunota fasāde un septembrī plānots pabeigt jaunu skatītāju ieejas piebūvi Jaunajā zālē. Trupā ir uzņemti četri jauni aktieri, un jaunās sezonas repertuārā dominēšot Latvijas režisoru iestudējumi.

“Es gribētu teikt, ka Nacionālajam teātrim ir uzdevums iet intelektuālajā līmenī, uzdevums domāt par to, lai skatītājs, kas atnāk, ne tikai izklaidējas, bet arī domā. (..) Mēs šajā sezonā pārsvarā strādājam ar Latvijas režisoriem. Mūsu draugs Kirils Serebreņņikovs nevar izbraukt pagaidām no Krievijas, bet man liekas, ka mums ir tik ļoti spēcīga jauno un vidējo režisoru paaudze, ka mūsu uzdevums ir dot maksimāli daudz viņiem strādāt,” saka Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Svinīgajā sezonas atklāšanas sapulcē tradicionāli tika apbalvoti labākie teātra darbinieki, labākās izrādes, kā arī pasniegtas balvas labākajiem aktieriem.

Veltas Līnes ceļojošā balva – Antas Klints gredzens - šogad tika Ditai Lūriņai. Kārļa Sebra gredzenu gadu glabās aktieris Arturs Krūzkops.

“Es droši vien to varu valkāt tikai tad, kad es kaut kur sēžu nekustīgi, jo viņš man uz visiem pirkstiem, pat uz īkšķa ir par lielu, tā ka es to turēšu drošā vietā. Trakākais uzdevums ir to gadu nosargāt. (..) Bieži vien citi jau neredz to, ko mēs paši jūtam un kādu darbu esam ielikuši. Bet tas vienmēr ir prieks, kad tas atnāk arī kaut kādā veidā atpakaļ no citiem,” saka Arturs Krūzkops.

Par lomām izrādēs “Zilā” un  “ Veiksmes stāsts” labākās aktrises gods un Elzas Radziņas kulons šogad pienācās Daigai Gaismiņai.

“Tā ir viena no lielākajām aktiera algām, ko savā darbā var saņemt. Tas ir šis novērtējums gan no kolēģiem, gan profesionāļiem un skatītājiem. Tiešām milzīgs prieks par to, ka šī izrāde ir uzrunājusi tik daudzus. Mans darbs ir novērtēts,” saka aktrise.

Par aizvadītās sezonas labākajām izrādēm tika atzītas režisora Kirila Serebreņņikova “Tuvā pilsēta” un Toma Treiņa iestudējums “Zilā”.

Jaunajā sezonā Nacionālajā teātrī plānotas 13 pirmizrādes, no kurām pirmā – “Klūgu mūks” Indras Rogas režijā –  būs skatāma 14.septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti