Liepājas rokkafejnīcas vietā varētu būt teātris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valstī piedzīvotā krīze un tagad arī nedienas ar “Liepājas metalurgu” atstājušas iespaidu uz Liepājas dzīvi un iedzīvotāju maksātspēju. Tomēr izklaides dzīves organizētāju domas par Liepājas attīstības perspektīvām atšķiras. Kamēr vieni pilsētu pamet, otri grib paplašināties un piejūras pilsētu veidot par otru lielāko izklaides vietu Latvijā tūlīt aiz Rīgas. Bijušajā Liepājas 1.rokkafejnīcā apsver iespēju izmitināt teātri.

Arī tagad, pēc vairākiem mēnešiem, rokkafejnīcas īpašnieki atzīst – lēmums aiziet no Liepājas bijis sāpīgs, taču pareizs. Savu darbību uzņēmēji turpina Rīgā, atzīstot – tā bijusi vienīgā iespēja saglabāt līdzīgu darbības profilu, jo cilvēku maksātspējas kritums bijis ļoti jūtams. Pietrūcis arī pašvaldības atbalsta. Pat pēc vairāku gadu veiksmīgām aktivitātēm, uzņēmējiem domājot par cilvēku piesaisti pilsētai un organizējot dažādus festivālus, domes vadība tajās iesaistījusies negribīgi, piedāvājot tikai simbolisku atbalstu.

"Jāsaprot, ka ir divi mēneši gadā, kad ir reāls tūrisms. Vietējie cilvēki atpūsties grib un nāk uz kafejnīcu, bet tā naudiņa, ko viņi tērē, ir salīdzinoši maziņa. Nav salīdzināma ar to, kas bija dažus gadus atpakaļ, ļoti būtiski kritās katru gadu," saka Latvijas 1. rokkafejnīcas Liepājā īpašnieks Raivo Mediņš. 

Citu Liepājas klubu pārstāvji gan nākotnē raugās optimistiskāk. Piemēram, Jūrmalai attīstīties ziemā traucējot Rīgas tuvums, kur izklaides iespējas ir plašākas. Turpretī Liepāja no galvaspilsētas ir pietiekami tālu, un tai ir savs šarms. Tādēļ to kā izklaides un atpūtas vietu labprāt izvēlas ne tikai apkārtējo pilsētu, bet arī pašas Rīgas iedzīvotāji un tūristi no Lietuvas.

"Liepāja ar pamatiedzīvotājiem nosedz četru vai piecu klubu apmeklētību. Plus ar apmkletētājiem no Rīgas ziemā, vasarā ar tūristiem no visas pasaules. Es varētu salīdzināt Liepājas nakts dzīvi līdzīgi kā Sāremā sala ir Tallinai. Tāda atpūtas vieta, kaut gan viņa ir tālu, jābrauc ar prāmi, bet Sāremā ir gan viesnīcas, gan nakts klubi. Un tā ir otrā vieta, kur igauņiem atpūsties pēc Tallinas. Tāpat šobrīd es teiktu, ka Liepāja ir otrā vieta priekš Latvijas un rīdziniekiem, kur atpūsties pēc Rīgas," stāsta bāra “Coyote Fly” Liepājā īpašnieks Ģirts Cēlājs.

Uzņēmējs uzskata, ka Liepājā joprojām brīva niša ir arī bāriem, restorāniem un beķerejām. Turklāt pilsēta piedāvā ne tikai izklaides, bet arī dažādus kultūras notikumus.

Tostarp Liepājai ir savs teātris. Un šobrīd izskatās – tas varētu atrisināt arī jautājumu par pagaidām tukšās rokkafejnīcas ēkas izmantošanu Liepājā. Pilsētas Kultūras pārvalde cer, ka jau par simbolu kļuvusī ēka un tās apkārtne kardināli savu tēlu nemainīs. Un, ja izdosies vienoties ar uzņēmējiem, ēku varētu izmantot tieši teātra vajadzībām.

"Pati galvenā interese, lai šeit saglabātos kultūras funkcija, šajā centrā, lai šeit būtu dzīva, cilvēku iemīļota vieta. Nevis kāds ātrās ēdināšanas restorāns vai apģērbu veikals. Un šobrīd Liepājas teātris pārrunas veda ar ēkas īpašniekiem par iespēju, ka varbūtvarētu īrēt telpas Liepājas teātra mazās zāles vajadzībām. Šobrīd teātrim mazās zāles nav. Lai gan tas arī būtu pagaidu risinājums, bet tomēr ir nepieciešams otrs spēles laukums," norāda Liepājas kultūras pārvaldes vadītāja Lelde Vīksna.

Tālāk par telpu apskati gan pašvaldība nav tikusi, un sarunas uz priekšu nevirzās ātri, uzsver ēkas īpašnieki. Tomēr arī viņi atzīst – teātra vajadzībām ēku atvēlētu labprāt.


Jebkurā gadījumā, pie bijušās rokkafejnīcas Liepājā izveidotā mūziķu slavas aleja tiks saglabāta un maija vidū arī papildināta. Vai tiks saglabāts arī otrs simbols – lielā ģitāra – pagaidām skaidrības gan nav. Tas būšot atkarīgs no ēkas tālākās izmantošanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti