Liepājā pirmizrādi piedzīvo izrāde «Esi sveicināta, bohēma!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"Esi sveicināta, bohēma!" – ar šādu nosaukumu Liepājas teātrī 11.novembra vakarā savu pirmizrādi piedzīvos režisora Valda Lūriņa iestudējums.

Liepājā pirmizrādi piedzīvo izrāde «Esi sveicināta, bohēma!»
00:00 / 04:17
Lejuplādēt

"Esi sveicināta, bohēma!" ir izrāde par aizgājušiem laikiem, kad mēs vēl faktiski nebijām brīvi, bet cilvēki meklēja brīvības telpu padomju laikos, saka režisors. Brīvības sajūta ienāca caur mūziku, sarunām un tikšanas reizēm, kuras caurvija Liepājas un Rīgas bohēma.

Cita paaudze, cits laikmets – Liepājas teātra jaunākās paaudzes aktieriem padomju laiki ir kas svešs un nezināms, taču saistošs. Par izziņas avotu kļuvušas grāmatas - Andra Bergmaņa, Andžila Remesa, Ērika Hānberga un Ulda Brieža vēstītais, par savām izjūtām stāsta aktieris Kaspars Kārkliņš, kurš izrādē iejūtas dzejnieka Andra Bergmaņa tēlā.

„Man, izlasot Bergmaņa rakstīto, nebija nospiedošas sajūtas par padomju laiku - tas bija cits laiks, kad nebija sociālo tīklu un cilvēki daudz vairāk komunicēja un tikās,” saka aktieris.

“Vienmēr ir interesanti restaurēt laiku. Tas ir tikpat kā atjaunot antīku mēbeli. Mūs joprojām aizkustina arī ''Vāgūža'' un sociālisma laika bohēmiešu radītais. Liepājā – Imants Kalniņš, “Līvi”, Rīgā – Raimonds Pauls, Uldis Stabulnieks, “Menuets” un “Pērkons”. Joprojām mūs ietekmē Jāņa Petera un Imanta Ziedoņa rakstītais. Daudzu, daudzu radītais. Arī par šo runāsim mūsu izrādē. Lai vieniem atgādinātu, bet citiem pastāstītu,” par iestudējumu stāsta Valdis Lūriņš.

„Stāsts ir par aizgājušiem laikiem, par to, kad mēs vēl nebijām brīvi. Par to, ka cilvēki ticēja komunisma idejām, daļa jau biju vīlusies, meklēja brīvības telpu, kas ienāca caur jūrniekiem, mūziku.

Tas ir ceļš uz garīgo brīvību, es pat domāju, ka tā nav brīvība, kas saistīta ar kādu iekārtu, bet cilvēkam iespēju iegūt savu pašapziņu,"

režisors Valdis Lūriņš sarunā atklāj vietas, kur notika šie brīvības meklējumi. Caur bohēmu atklājas garīgās vērtības, saka režisors. „Liepājā ir leģendārais ''Vāgūzis'', kur cilvēki meklēja brīvāku telpu elpošanai. Rīgā hipiju laiku sākumā ''Kaza'', vēlāk ''Putnu dārzs'' un leģendārais ''Skapis''.”

Izrādē Normunda Kalniņa un citu mūziķu pavadījumā aktieri izdziedās arī Imanta Kalniņa un citu latviešu komponistu dziesmas'. Lai radītu atmiņu stāstu, tiks izmantotas arī ''Vāgūža'' saimnieka - Ulda Brieža fotogrāfijas.

Iestudējums “Esi sveicināta, bohēma!” pirmizrādi piedzīvo 11. novembrī, aizsākot Liepājas teātra Latvijas valsts simtgades pasākumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti