Kultūra

Piektdien notiks baleta jauniestudējuma "Dons Žuans" pirmizrāde

Kultūra

Rīgas pils Konventa un Horna bastionā atrod nozīmīgas vēstures liecības

Latvija Leļļu teātrī top novatorisks Raiņa "Zelta zirga" iestudējums pieaugušajiem

Leļļu teātrī - «Zelta zirgs» pieaugušajiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Leļļu teātrī top jauns skatījums uz Raiņa lugu „Zelta zirgs”, kas, iespējams, varētu izvērsties par gana diskutablu iestudējumu. Tā ir izrāde pieaugušajiem, ko veido brazīliešu izcelsmes režisors un horeogrāfs Duda Paiva, kurš jau 20 gadus dzīvo Nīderlandē, bet iestudē izrādes daudzviet pasaulē un izceļas ar novatoriskām idejām. Viņa veidotais „Zelta zirgs” būs variācijas par Raiņa tēmām, kas tiks izspēlētas kā šaha spēle.

Dudas Paivas izrādē sagaida neparasts skatījums uz Raiņa „Zelta zirgu”. Izrāde veidota kā šaha spēle, kas režisoram šķiet trāpīga metafora, lai atklātu Raiņa lugā sastopamos pretmetus.

Duda Paiva: „Tas ir liels izaicinājums uzvest lugu, kas ir tik svarīga nācijai, bet skatītājiem tas varētu būt atsvaidzinoši – paskatīties uz šo darbu it kā no malas, no ārzemnieka redzespunkta. Es Raiņa lugā kā galveno tēmu ieraugu pretmetu sadursmi, un šaha spēle ir labs veids, kā to parādīt uz skatuves. Pasaule sastāv no pretmetiem – balts-melns, dzīvība-nāve, gaisma-tumsa, tie satur kopā pasauli, savā starpā cīnās un izraisa kustību un attīstību."

Ņemot vērā Leļļu teātra specifiku, īpašu, šim žanram atbilstošu dramaturģiju radījis Matīss Gricmanis, kas tiek dēvēta par variācijām par Raiņa tēmām.

Šīs variācijas dramaturgs raksturo kā kaut ko vēl nebijušu Latvijā, kaut arī, tās veidojot, esot centies būt godīgs pret Raiņa tekstiem un idejām.

Izrādē ir arī ainas, kas visdrīzāk raisīs diskusijas un daļas skatītāju sašutumu, bet Matīss Gricmanis uzsver – tieši asa un dzīva reakcija ir izrādes veidotāju mērķis.

Aktieri izrādē būs kā viens vesels ar lellēm, kas veidotas no gumijas porolona un pārgrieztas uz pusēm. Aktrise Baiba Vanaga stāsta, ka viņai uzticēts pārstāvēt šaha spēles balto figūru komandu, no kurām spilgtākā ir Baltais tēvs. Šaha figūru melnās komandas pārstāvis ir Anrijs Sirmais, kurš sevi raksturo kā Melnās puses teicēju, kas pārstāv bagāto eliti, to pasauli, kas valda pār citiem un pret kuru indivīds parasti ir bezspēcīgs, izņemot atsevišķas situācijas.

Iestudējuma pieaugušajiem „Zelta zirgs” pirmizrāde viesrežisora Dudas Paivas skatījumā Latvijas Leļļu teātrī būs skatāma 24.novembrī.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti