Kultūras ziņas

Valmieras drāmas teātris uzsāk 95. sezonu

Kultūras ziņas

Atklāts piemineklis Alfrēdam Spuram

Jūrmalā mirdz baleta zvaigznes

Jūrmalā mirdz baleta zvaigznes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē svētdien, 6. augustā, baleta mākslas cienītājus jau astoņpadsmito reizi pulcēja Starptautiskais baleta festivāls “Baleta zvaigznes Jūrmalā”. Skatītāji varēja baudīt spāņu, kanādiešu, armēņu un kazahu mākslinieku sniegumu, kā arī tika iepazīstināti ar latviešu baleta jaunajiem un talantīgajiem māksliniekiem.

Daudziem baleta mākslas cienītājiem Dzintaru koncertzāles apmeklējums augusta sākumā jau kļuvusi par tradīciju. Arī šogad festivāla “Baleta zvaigznes Jūrmalā” organizatori bija parūpējušies par daudzveidīgu un krāšņu programmu, ar dažādu baleta zvaigžņu, talantīgu jauno dejotāju un Latvijā vēl neredzētas, pasaulē slavenas horeogrāfijas priekšnesumiem.

"Programma tiešām ir bagāta un dažāda. No klasikas pērlēm līdz aktuālai mūsdienu horeogrāfijai. Ir izcili dejotāji, ir starptautisko konkursu laureāti, kas plūkuši laurus burtiski šajā vasarā, un, protams, arī Latvijas balets," teica festivāla idejas autors Aivars Leimanis.

Baleta māksliniece Lita Beiris atzīst, ka festivāls ir iespēja parādīt ko jaunu un interesantu, īpaši konkursa laureātus, arī baletdejotāju Kārli Cīruli. "Man prieks par šo zēnu, lai Dievs dod viņam veselību, gudrību un uz priekšu, uz augstiem kalniem, un to viņš var!" piebilda Beiris.

Baletdejotājs Cīrulis atzina: "Tā, protams, ir brīnišķīga iespēja ar tādiem baleta gigantiem dejot uz vienas skatuves, un tā ir arī lieliska pieredze sev. Tu atnāc, pārbaudi sevi uz citas skatuves. Tomēr brīvā dabā ir citādāk dejot, nekā slēgtās telpās."

Koncertā ar austrumniecisku temperamentu fragmentā no Arama Hačaturjana baleta “Spartaks”, skatītājus priecēja dejotāji no Kazahstānas. Astanas Valsts baleta vadošais solists Bahtijars Adamzans tikko saņēmis zelta godalgas prestižajos Ņujorkas un Maskavas baleta konkursos

Adamzans atzina, ka viņu priecē uzaicinājums uzstāties šajā festivālā, kas norisinās skaistā un leģendārā pilsētā. "Jo šo skatuvi es esmu redzējis ļoti bieži, man šeit uzstāties ir liels prieks."

"Es ļoti ceru, ka festivāls norisināsies vēl ilgi. Lai sagaida savu ne tikai 18. dzimšanas dienu, bet arī 30. un 50., jo baleta māksliniekam tā ir izaugsmes iespēja piedalīties festivālos ārzemēs," piebilda baletdejotāja Madina Basbajeva no Kazahstānas.

Viena no festivāla pērlēm – pasaulslaveno horeogrāfu Džona Noimaijera un Džoba Kranko Latvijā reti redzēti darbi. Īpaši emocionālu mīlas stāstu no Noimaijera baleta “Otello” izdejoja Štutgartes baleta zvaigznes Alīsija Amatrieina un Džeisons Reilijs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti